NA RUBU PROPASTI / Dvije tvrtke žele preuzeti posrnulu Orljavu! Horvat: 'Nisam želio da postane mali Uljanik'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Ivica Galovic/PIXSELL

Imamo dva pisma interesa, u kojima postoje trgovačka društva koja pokazuju interes preuzimanja Orljave i nastavka proizvodnje, kazao je ministar Horvat

13.8.2021.
15:02
Dusko Jaramaz/PIXSELL, Ivica Galovic/PIXSELL
Play logo

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je u petak u Vodicama da je tekstilna kompanija Orljava dobila dva pisma interesa trgovačkih društava za preuzimanjem i nastavkom proizvodnje te poručio kako nije htio da se Orljava pretvori u mali Uljanik.

"Imamo dva pisma interesa, u kojima postoje trgovačka društva koja pokazuju interes preuzimanja Orljave i nastavka proizvodnje. Radimo sve, i kao ministar i kao Vlada, da se dogodi jedno takvo strateško partnerstvo, i da Orljava kao brend ne bude hrvatska povijest, nego da eventualno, možda ne za sve radnike Orljave, barem za njih stotinjak, osiguramo normalnu budućnost", rekao je Horvat novinarima tijekom posjete Vodicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je svima koji kroz medije provlače tezu kako država do sada nije pomagala požešku tvornicu Orljavu da je Vlada do sada dala 24 milijuna kuna raznoraznih kredita te pozajmica od tri milijuna kuna koje nisu uspjele spasiti Orljavu od stečajnog postupka.

"Nisam htio dozvoliti da se Orljava pretvori u jedan mali Uljanik, da hranimo firmu koja je na ovakav način i u ovakvim poslovnim planovima na tržišnoj osnovi jednostavno neosnovano na tržištu, dakle ako vam prihodi ne pokrivaju rashode - tada se menadžment mora zapitati što i kako dalje", naglasio je ministar Horvat.

Image
'VLADA NE BJEŽI OD SVOJE OBVEZE' /

Horvat radnicima Orljave obećao isplatu neisplaćenih plaća: 'Nije trebalo doći do današnjeg prosvjeda...'

Image
'VLADA NE BJEŽI OD SVOJE OBVEZE' /

Horvat radnicima Orljave obećao isplatu neisplaćenih plaća: 'Nije trebalo doći do današnjeg prosvjeda...'

Izvijestio je da od menadžmenta Orljave nisu uspjeli dobiti nikakav razvojni plan prema kojem bi vidjeli neki novi investicijski ciklus te kojim bi Orljavu stavili u tehnološku korelaciju s njezinim do jučer najvećim kupcem, njemačkom kompanijom Olimp.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Orljava u ovom trenutku uz jedno konkretno strateško partnerstvo s Olimpom, ili nekim drugim subjektima, na ovakvom tržištu uz ovakvu organizaciju posla jednostavno nema nikakvu perspektivu", upozorio je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremaju novi model kojim će pristupiti obnovi

U vezi s pitanjem obnove od potresa u Zagrebu i na Banovini, Horvat je rekao kako obnova, osim potpunih kapaciteta projektanata i građevinara, zahtijeva i puni angažman pravnika.

"Tri su ključna problema koja usporavaju dinamiku, prvo to je neidentificirano mjesto i vrijeme prebivališta u trenutku kada se potres dogodio, drugo katastrofalno stanje imovinsko-pravnih odnosa, i treće proces legalnosti ili zakonskom terminologijom postojećih ili nepostojećih objekata za koje se očekuje proces obnove", objasnio je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako on i njegovo ministarstvo u ovome trenutku nemaju ni snage ni vremena rješavati svu tu "zaostavštinu takve vrste povijesti".

"S najbližim suradnicima pripremam jedan novi model kojim ćemo pristupiti obnovi, s njime ćemo nakon već nakon godišnjih odmora upoznati premijera i Vladu, nakon toga, u određenim izmjenama i dopunama zakona i podzakonskih akata neke stvari morati preskočiti", kazao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siguran je kako neće dozvoliti da svi lokaliteti na kojima će se obnova provoditi budu neidentificirani u navedena tri segmenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da ne znamo koga pomažemo državnim novcem, u kojoj mjeri pomažemo, i na koji način to radimo, odnosno je li nam struka napravila svu adekvatnu projektnu dokumentaciju temeljem koje će građevinari vršiti obnovu", naglasio je Horvat.

Četiri problema tište građane Vodica, dva relativno jednostavna

Horvat se u Vodicama susreo i s gradonačelnikom Antom Cukrovom te su raspravljali o problemima tog grada.

"Gradonačelnik je napomenuo sva četiri problema koji tište grad Vodice, po meni dva relativno jednostavna, i Grabovci i Čista Mala, državno zemljište koje ćemo siguran sam vrlo brzo dati u funkciju Gradu, pa će onda Grad osmišljavati sadržaje u društvenom domu, a danas sutra i novi dom za starije u Čistoj Mali na prostoru stare škole", najavio je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt multimedijalnog centra, odnosno sportske dvorane, smatra dobrim projektom za Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

"Ovi milijuni kuna ili eura koji će nam vrlo skoro biti na raspolaganju siguran sam da mogu opremiti taj prostor i stvoriti jedan multifunkcionalni sadržaj ovdje u Vodicama", smatra Horvat.

Raspravljali su i o promjenama u prostorno-planskoj dokumentaciji, odnosno o mogućnosti prenamjene vrijednih obradivih zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te lokacije moraju biti kroz prekategorizaciju poljoprivrednog zemljišta, bez obzira je li u vlasništvu države ili privatno, tim se ljudima mora omogućiti da na tim prostorima razvijaju što turističke sadržaje i tome slično", kazao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je kako će se uključiti u rješavanje tog problema te pomoći Vodicama u izmjeni prostorno-planske dokumentacije i u definiranju kriterija temeljem kojeg bi poljoprivrednici dobili priliku graditi na tom poljoprivrednom zemljištu.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo