DRŽAVA NAM KONAČNO OLAKŠAVA ŽIVOT? / Ukidaju se biljezi i uplatnice, a uvodi nova elektronička osobna. A to je tek početak

Do kraja ove godine uvest će se mogućnost plaćanja svih davanja, poput sredstva za izradu osobne ili vozačke dozvole, izravno preko POS uređaja u tijelima državne uprave

8.11.2018.
12:32
Ilustracija: Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jučer je na skupu Digital Transformation Conference (DTC 2018) Ministarstvo uprave najavilo više projekata koji će se provesti s ciljem digitalizacije Hrvatske. Među njima su mobilna aplikacija e-Građani, nova beskontaktna elektronička osobna iskaznica, državni login koji će moći koristiti firme, plaćanje putem POS-a u tijelima državne uprave, pokretanje centra dijeljenih usluga, odnosno državnog oblaka i mreža poslovnica u kojima će se moći obavljati elektroničke usluge. Dio projekata trebao bi biti završen do kraja godine, a ostatak u 2019., piše Poslovni dnevnik.

'Hrvatska će biti drugačije mjesto nego što je danas'

Državni tajnik za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić rekao je kako će za 40 projekata podijeliti 50 posto sredstava namijenjenih za strategiju Hrvatske 2020.

"Mislim da kad svi ovi projekti budu dovršeni, da će Hrvatska biti jedno drugačije mjesto nego je danas", rekao je Gršić. Pomoćnica ministra uprave Zrinka Bulić, koja inače vodi upravu za e-Hrvatsku, dodala je kako će nove beskontaktne osobne iskaznice krenuti sljedeće godine.

Manje birokracija i 'obijanja' šaltera

"Imat ćete mobilni sustav e-Građani, prisloniti na mobitel svoju beskontaktnu osobnu iskaznicu i odmah dobiti pristup u servis", rekla je Bulić. Navela je i kako će do kraja ove godine uvesti mogućnost plaćanja svih davanja, poput sredstva za izradu osobne ili vozačke dozvole, izravno preko POS uređaja u tijelima državne uprave. Od iduće godine to će se objediniti preko posebne platforme zvane e-Pristojbe, što znači da je u planu ukidanje papirnatih biljega i uplatnica.

Iduće godine kreće i eksternalizacija sustava NIAS. Poanta je u tome, kaže Bulić, da tvrtke dobiju mogućnost da se građani na njihove usluge mogu prijaviti s elektroničkom osobnom iskaznicom, odnosno da se stvori državni login, pandan onome Googlea i Facebooka, prenosi Poslovni dnevnik.

Digizalizirat će se i poslovnice

"Na tome radimo s HUP-om i HGK-om i interes je jako velik. HUP nam je procijenio da će već u 2019. taj sustav koristiti 300, a u pet godina barem 2000 poslovnih subjekata", rekla je Bulić. Za one koji nisu baš najspretniji s tehnologijom, država planira uložiti 123 milijuna kuna u digitalizaciju poslovnica gdje će na fizičkim lokacijama moći pristupiti digitalnim uslugama.

"Idemo i s e- i m-potpisom te pečatom, e-poslovanjem i redizajnom e-Građana, a ovo potonje napravit ćemo do kraja godine, jer 600.000 korisnika je premalo", zaključila je Bulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali