Play ponuda

DRŽAVA GAZI MAJKE KOJE SU IZGUBILE OD BIROKRACIJE: / 'HZZO nam hoće uzeti čak 60.000 kuna jer smo rodile'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Dvije majke iz Slavonije šokirao je dopis Zavoda za zdravstveno osiguranje koji od njih traži da vrate porodiljne naknade jer su ih primale a nisu bile zaposlene.

13.11.2018.
19:08
Ivica Galovic/PIXSELL
Play ponuda

Bile smo na porodiljnom dopustu za treće dijete, tvrtku su likvidirali u jednom danu i o tome nismo imali pojma, a onda su stigli računi od Zavoda za zdravstveno osiguranje koje ne možemo platiti. Situacija je to u kojoj su se našle dvije radnice iz Voćina koje proživljavaju sudbinu onih iz Algoritma.

Image
DRŽAVA IH KAZNILA JER SU NA RODILJNOM: /

Propala firma u kojoj su radile, a država od njih traži da vrate 13 tisuća kuna

Image
DRŽAVA IH KAZNILA JER SU NA RODILJNOM: /

Propala firma u kojoj su radile, a država od njih traži da vrate 13 tisuća kuna

Tako su 27-godišnja Emanuela Grgić i jednako toliko stara Martina Marinović, nakon što su njihovi direktori drugima podijelio otkaze, a njima nije smio jer zakon zabranjuje otpuštanje trudnica, ostale jedine zaposlene u tvrtki koja više ne postoji. O tome ih nitko nije izvijestio jer su primale porodiljnu naknadu koja im pripada.

Samo je trebala obavijest

Da su u problemu saznale su tek kad ih je šokiralo rješenje Zavoda za zdravstveno osiguranje prema kojem državi trebaju vratiti 25.000 kuna, odnosno 35.000 kuna naknada. Jer, službeno, one nisu bile zaposlene nakon što su tvrtke propale, a primale su naknadu. Istovremeno, da ih je netko obavijestio o gaenju tvrtke mogle su naknadu ostvarivati od Zavoda za zapošljavanje.

"Stečajni upravitelj je rekao da se ne brinemo, da će on sve riješiti, ali sad se više ne javlja. Došlo mi je rješenje da moram vratiti 25.000 kuna naknada, a nisu uvažili ni žalbu. Morat ću na sud jer te novce nemam. Ne mogu vjerovati da se to dogodilo", prokomentirala je Martina za 24sata.

Nada u riječima ministara

I Emanuelina je priča slična. "Radila sam u Zif Perić od 2009. godine u Slatini kao čistačica do odlaska na porodiljni. Tvrtka je u međuvremenu otišla u stečaj, a ja nisam o tome imala nikakvih saznanja. Niti mi je to rekao poslodavac. Ostala sam zatečena kad mi je došlo rješenje da sam dužna zdravstvenom 35.000 kuna", kaže očajna majka troje djece koja je svoj slučaj predala u ruke odvjetnika.

Nakon objave priča o Algoritmu, gdje je radnike snašla ista nesreća, javili su se nadležni ministri te kazali kako će se problem riješiti. Stoga se i ove dvije majke nadaju da ni njima neće biti uzete porodiljne naknade

Play ponuda
Play ponuda