Predsjednik udruge Glas poduzetnika, Dražen Oreščanin komentirao je najave zabrane rada nedjeljom, za koje je sada u tijeku javna rasprava. Izmjene Zakona o trgovini trebale bi biti u saborskoj proceduri na jesen, a ako budu prihvaćene, trgovine će raditi svega 16 nedjelja u godini, a ostalim bi danima zatvarale svoja vrata u 21 sat.

“Mislimo da je inicijativa s trgovinama promašena, mislimo da rad ne treba zabranjivati. Zalažemo se za regulaciju kroz radno zakonodavstvo, a ne kroz Zakon o trgovini koja regulira samo jednu djelatnost jer se tako radi diskriminacija prema svima koji trebaju raditi nedjeljom – policiji, novinarima, medicini ...”, smatra Oreščanin i dodaje:

“Naš prijedlog je da se u Zakonu o radu definira za zaposlene u svim djelatnostima, da se radna nedjelja i praznik plaća 30 posto više tako da svatko tko želi, može raditi, a tko ne želi, tako odabere. Neki trgovački lanci već ne rade nedjeljom i svi su sretni.”

'Smanjite poreze i prireze'

Neki ističu da je 30 posto veća dnevnica i dalje premala. “Predložio bih da država smanji poreze na dohodak i da lokalne zajednice smanje prireze, da se smanje doprinosi za mirovinsko i zdravstveno, da radnicima ostane veća plaća”, rekao je Oreščanin za N1.

Ističe da će ovakvo pitanje morati biti na javnoj raspravi te da već postoji mnoštvo komentara na neradnu nedjelju. Smatra i da bi sve opet moglo završiti na Ustavnom sudu.

“Ako Vlada bude inzistirala da se ide s neustavnim prijedlogom, to će opet pasti na Ustavnom sudu. Sam prijedlog je sulud – kao brinemo za radnike, obitelj i kršćanske vrijednosti, osim 16 tjedana u godini kad je turistička sezona koja je bitnija. To je jako licemjerno i iz toga se vidi da je iza svega neka druga agenda, a ne boljitak radnika. Ako je boljitak, pustite radnike da rade, platite više, nemojte zabranjivati", upozorio je.

'Nema logike'

Naveo je i da je prijedlog UGP-a bio da nijedan radnik ne smije raditi više od 16 nedjelja u godini. “Ali opet, po čemu netko u trgovini treba imati veća prava od nekoga u prijevozu, medijima, hitnoj službi, koji će i dalje morati raditi nedjeljom? Ne vidimo u tome logike”, zaključio je Oreščanin.