DRAMATIČNA OREŠKOVIĆEVA PRESICA: / ‘Ne dajem ostavku niti sam to planirao! Pozivam Karamarka i Petrova da odu iz Vlade’

Image
3.6.2016.
13:22

Premijer Tihomir Orešković odmah na početku dramatične konferencije za novinare rekao je da ne daje ostavku i da je nije ni namjeravao dati. "Ostajem do kraja za građane Hrvatske", kazao je Orešković koji je zatim objavio nešto što nitko nije očekivao.

"Odnosi dvojice potpredsjednika Vlade, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, su postali preveliki teret za ovu vladu i ovu državu. Uložili smo napor da se poprave, ali to nažalost nije bilo moguće", kazao je Orešković i nastavio: "U nacionalnom interesu sam zatražio da se povuku da bi Vlada mogla nastaviti s provođenjem reformi. Na taj način ćemo potvrditi stabilnost Vlade koja će izvesti našu domovinu iz ove krize."

"Ovih dana se dosta pričalo o izvanrednim izborima. Siguran sam da će se i ova dva tjedna pričati o novim izborima. No, treba znati da bi novi izbori stajali od 1 do 2 milijarde eura, zbog izgubljenog novca iz europskih fondova, a to, vjerujem, nikome nije u interesu", kazao je.

"Vlada je već pokazala da smo pokrenuli kvalitetne reforme, gospodarski pokazatelji rastu, imamo dobre temelje da gradimo dalje i ako možemo ovu političku situaciju srediti, ovo će biti sjajna godina za RH. Ovo će sada biti bitka za Hrvatsku i nadam se da će ljudi donositi odluke koje su u najboljem interesu Hrvatske te da ćemo zajedno ići naprijed", rekao je premijer koji nije dao priliku novinarima da postavljaju pitanja.

HDZ RUŠI PREMIJERA! Član najužeg vodstva stranke: Orešković je izvor nestabilnosti! Ja bih na njegovu mjestu dao ostavku

Tajnoviti sastanak u SOA-i

Premijer je otkrio i zašto je otišao iz zgrade Vlade prije početka sjednice. "Išao sam na hitan sastanak u SOA-u", rekao je, no nije otkrio detalje o čemu je razgovarao u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji u ovom trenutku.

Premijer je naglasio da se kurikularna reforma nastavlja i da od nje nikada neće odustati, jer je to jedna od ključnih reformi.

Kazao je i kako je on rekao ministru Mariću da ne pušta obveznice pod lošim uvjetima zaduživanja.

Početak presice premijera Tihomira Oreškovića izazvao je golemo zanimanje i među saborskim zastupnicima, koji se sigurno pitaju bliži li im se mandat kraju.

Kronologija događaja

Premijera nitko nije vidio otkako je jučer neposredno prije početka sjednice Vlade otišao iz Banskih dvora u nepoznatom smjeru. Zbog njegova odlaska, odnosno "neodgodivih obveza", sjednica Vlade zatim je otkazana, a umjesto nje je održana telefonska sjednica.

Jedan je medij blizak HDZ-u objavio da priprema dramatično obraćanje javnosti na kojem će dati ostavku, dok su drugi objavili kako je riječ o tome da će dati posljednje upozorenje Mostu i HDZ-u. Tijekom današnjeg dana HDZ-ov član predsjedništva Darko Milinović otvoreno je prozvao upravo Oreškovića kao "uzrok nestabilnosti Vlade" te rekao da je na njegovu mjestu, da bi podnio ostavku.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali