MINISTAR I DALJE TVRDI DA JE SVE POD KONTROLOM: / 'Mirovine i plaće nisu upitne'

Image

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da odgoda izdavanja euroobveznice ne dovodi u pitanje ništa što se tiče proračunskog procesa.

2.6.2016.
15:55
VOYO logo

"Od poznatijih stavki proračuna poput mirovina, plaća, socijalnih i inih transfera, servisiranja naših obveza, sve je u skladu s planom", kazao je Marić u Banskim dvorima na novinskoj konferenciji koja je uslijedila nakon odgode sjednice Vlade, koja se trebala održati u 14 sati, i to kako je rečeno, zbog premijerovih obveza.

Image
NA VRHUNCU KRIZE IZNENADA OTKAZANA SJEDNICA VLADE! /

Orešković bez riječi izjurio iz Banskih dvora, ministri ostali u zgradi

Image
NA VRHUNCU KRIZE IZNENADA OTKAZANA SJEDNICA VLADE! /

Orešković bez riječi izjurio iz Banskih dvora, ministri ostali u zgradi

BIVŠI MINISTAR: ‘Investitori su rekli da Hrvatska nema Vladu, stanje je jako opasno! Možda dođe do povećanja kamata građanima…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da Vlada ima vremenski plan transakcija koji provodi, kako na domaćem tako i na međunarodnom financijskom tržištu, koji je u skladu s općim proračunom za ovu godinu i planom likvidnosti. "Ništa od toga ne dolazi pod znak pitanja", ponovio je.

Između ostalog, istaknuo je da transakcija izdanja euroobveznice "kao takva uopće nije upitna", ali da je pomnim promišljanjem i racionalnim zaključivanjem odlučeno da se odgodi jer je procijenjeno da se u dogledno vrijeme mogu popraviti uvjeti hrvatskog zaduživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je izaslanstvo Ministarstva i Hrvatske narodne banke ovaj tjedan obavilo niz vrlo uspješnih sastanaka s investitorima u Njemačkoj i Londonu. Prezentirani su osnovni makroekonomski pokazatelji i rastući trendovi u gospodarstvu, program reformi, te fiskalna i monetarna politika, navodi se u priopćenju.

POSLJEDICA POLITIČKE KRIZE: Investitori ne vjeruju Vladi, propalo izdavanje državnih obveznica vrijednih milijardu eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reakcija investitora je bila vrlo pozitivna, no odlučeno je da se nastavi s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja jedine planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće", zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Posljednji puta Hrvatska je izdala euro obveznice na inozemnom tržištu u ožujku prošle godine, i to 1,5 milijardi eura s dospijećem za 10 godina, uz kamatu od 3 posto, a prinos od 3,25 posto. To je bilo dotad najjeftinije zaduživanje Hrvatske na inozemnim tržištima, što se ponajviše zahvaljuje izuzetno labavoj monetarnoj politici kakvu Europska središnja banka (ECB) vodi već godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo