DRAGAN KOVAČEVIĆ NIJE JEDINI: / Porezni USKOK otkrio nesrazmjer zarade i imovine kod još 108 ljudi

Porezni je USKOK otkrio prijevare "teške" ukupno 1,3 milijarde kuna, a od toga se čak 70 posto odnosi na Agrokor, dok je procijenjeni nesrazmjer imovine utvrđen u iznosu od 20,5 milijuna kuna

14.10.2020.
10:00
PIXSELL, Martina Popovčić
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kolokvijalno zvan Porezni Uskok, koji od 1. srpnja 2017. nakon preustroja djeluje u okviru Porezne uprave, od tada do 9. listopada podnio je 22 kaznene prijave protiv 298 fizičkih i pravnih osoba za organizirane porezne i gospodarske prijevare, piše u srijedu Jutarnji list.

Podaci su to iz Porezne uprave nakon neslužbene informacije da su porezni istražitelji radili i na aferi Janaf. Kako dnevnik neslužbeno doznaje, sektor je već u preliminarnom izvješću utvrdio nesrazmjer u imovini Dragana Kovačevića, iako se na predmetu još radi. U Poreznoj upravi službeno su potvrdili da su radili na slučaju, ali zbog porezne tajne nisu mogli reći više detalja.

Prijevare 'teške' ukupno 1,3 milijarde kuna

U kaznenim prijavama obuhvaćena su djela koja se odnose na organizirane porezne i gospodarske prijevare, prvenstveno iz područja PDV-a te izvlačenja novca na štetu poslovnih subjekata, dok je u jednom slučaju utvrđena i subvencijska prijevara.

U razdoblju od 1. srpnja 2017. Porezni je Uskok otkrio prijevare "teške" ukupno 1,3 milijarde kuna, a od toga se čak 70 posto odnosi na Agrokor, dok je procijenjeni nesrazmjer imovine utvrđen u iznosu od 20,5 milijuna kuna.

Procjenu nesrazmjera sektor obavlja na zahtjev Uskoka, što poslije može poslužiti za oduzimanje nepripadne imovinske koristi u sudskim postupcima, dok Porezna uprava utvrđuje plaćanje posebnog poreza na nesrazmjer imovine.

Utvrđena je utaja poreza na štetu proračuna u iznosu od 178,7 milijuna kuna, izvlačenje novca i drugi načini oštećenja tvrtki u iznosu od 1,031 milijardu kuna, od čega se samo na slučaj "Veliki Agrokor" odnosi oko 900 milijuna kuna te subvencijska prijevara od 18,6 milijuna kuna.

U istom razdoblju obrađena su i 92 predmeta provjere imovine, od kojih je kod 18 predmeta koji obuhvaćaju 108 fizičkih osoba procijenjen nesrazmjer imovine.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali