RTL doznaje da je u aferi Agrokor istraga nedavno proširena i na Ljerku Puljić, Ivana Todorića i Mislava Galića

Sud je odbacio 12 od 13 gotovo identičnih optužnica županijskog DORH-a u Zagrebu, podignutih protiv velikih dobavljača zbog navodno nezakonitog financiranja Todorićevog Agrokora, pišu Vijesti.hr.

Propale su tako skoro sve optužnice iz afere mjenice. "Sud je utvrdio kako te mjenice predstavljaju prave mjenice, dakle one nisu lažne, i kako sadrže sve bitne elemente i kao takve predstavljaju vjerodostojne vrijednosne papire koje su se mogle koristiti u pravnom prometu kao što su se i koristile", rekao je Filip Glavaš, odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave Saponie.

Zagrebačko tužiteljstvo lani je podiglo 13 optužnica protiv različitih tvrtki i 29 osoba zbog sumnje da su od 2010. do 2017. potpisali 3070 mjenica za nepostojeće usluge i da su sklapali usluge o faktoringu kojima se mjenice otkupljuju.

Sad je sve palo u vodu

Optužnice su zaradile tvtke Tisak, Kraš, Saponia, Chromos, Agro, Sokol Marić i brojni drugi. No, sad je sve palo u vodu.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u razdoblju od 2. ožujka 2020. do 15. srpnja 2020. zaprimilo odluke optužnih vijeća Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u odnosu na 12 optužnica. Optužna vijeća tog suda odbacila su naznačenih 12 optužnica.

Odvjetnici imaju razloga za zadovoljstvo.

"Radi se o rješenjima suda kojima se oni očituju na rješenja o naše optužnice, a zaključili su ono što sam ja tvrdio od početka: da tu nema kaznenog djela, dakle da osobe koje su optužene u ovim stvarima, nisu počinili ništa", izjavio je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Zlatka Marića.

Dobavljači najgore prošli

Najgore su u ovoj situaciji prošli dobavljači. "Reputacijska šteta je u tom svijetu sasvim sigurno pričinjena čim je podignuta optužnica. Međutim to je još jedna gora stvar, a to je da su optužene osobe i da su se našle na udaru zakona osobe koje su u toj oaferi agrokor najviše oštećene", rekao je Pavasović Visković.

"U svakom slučaju napravljena je ogromna šteta i po ugled Saponie i po ugled našeg branjenika, no ovom konkretnom situaciji ne mogu procijeniti koliko", izjavio je Glavaš.

Odvjetnik Ante Todorića, Fran Olujić, nada se da će se isto dogoditi i u Agrokoru gdje se Todorića sa suradnicima tereti za izvlačenje milijardu i pol kuna.

"Ja priželjkujem da se to dogodi, jer ovdje kaznenih djela nema, jer činjenica da državno odvjetnišćtvo probija rok istrage za punih godinu dana ukazuje da dorh šalje jednu izuzetno lošu poruku, za nasa rokovi i zakoni ne vrijede", rekao je Olujić.

RTL doznaje da je u aferi Agrokor istraga nedavno proširena i na Ljerku Puljić, Ivana Todorića i Mislava Galića. Optužnice još nema.