NISMO JOŠ GOTOVI / Ponegdje će se ponavljati lokalni izbori, bit će i trećeg kruga, a na jesen idu dopunski: Moglo bi doći i do obrata

Iduće nedjelje će se ponavljati lokalni izbori zbog nepravilnosti u nekim jedinicama, a na jesen kreću dopunski izbori

6.6.2021.
9:56
Pixsell/Bruno Fantulin

Hrvatsku na jesen očekuju još jedni izbori - dopunski izbori za članove predstavničkih tijela, općinskih i gradskih vijeća i županijskih skupština, iz reda nacionalnih manjina u više od 80 jedinica, što je višestruko više nego 2017. kada su dopunski izbori raspisani u samo pet općina.

Ti izbori, na kojima pravo birati i biti biran ima oko 137 tisuća birača, održat će se jer na svibanjskim lokalnim izborima za članove predstavničkih tijela općina, gradova i županija nije osigurana zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina (konkretno srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske), odnosno u nekim općinama i hrvatskog naroda.

Na dopunskim izborima pravo birati i biti biran imaju samo birači iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno hrvatskog naroda koji imaju pravo na zastupljenost i prebivalište na području jedinice. Pravo predlaganja kandidacijskih lista imaju političke stranke i birači.

Hrvati biraju u tri općine

Općine u čija vijeća nisu izabrani predstavnici hrvatskog naroda su Jagodnjak, Borovo i Trpinja, u njihova vijeća treba izabrati po jednog Hrvata. U općinska vijeća Cetingrada, Gunje i Svete Nedjelje (u Istarskoj županiji) trebat će izabrati po jednog predstavnika bošnjačke manjine, a u općinsko vijeće Bogdanovaca predstavnika ukrajinske manjine.

U općinama Petrijanec (Varaždinska županija), Peteranec (Koprivničko-križevačka), Darda, Jagodnjak, Kotoriba, Mala Subotica,  Podturen i Pribislavec u općinska će se vijeća birati po jedan član iz reda romske manjine, a u općini Orehovica dva člana. Jedan će se član iz romske manjine na jesen birati i u skupštinu Međimurske županije.

Na svibanjskim izborima nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika mađarske manjine u općinama Darda, Draž i Erdut, pa će se i u njima održati dopunski izbori. Ipak, treba napomenuti da su u općini Draž od tri člana općinskog vijeća iz reda mađarske manjine već izabrana dva, pa predstoji izbor još jednoga, a po jedan se bira i u Dardi i u Erdutu.

Od četiri predstavnika talijanske nacionalne manjine u gradskom vijeću Rovinja u svibnju su izabrana tri, na dopunskim izborima treba će izabrati još jednoga. Po jednog člana iz te manjine birat će se i u općinska vijeća Vižnjana i Vrsara te u županijsku skupštinu Primorsko-goranske županije.

U 60-ak lokalnih jedinica u predstavnička će tijela trebati izabrati članove iz reda srpske nacionalne manjine, najviše - tri, u županijsku skupštinu Vukovarsko-srijemske županije, dva su već izabrana. Po dva će se člana, primjerice, birati u općinska vijeća Hrvatske Dubice, Rasinje, Đulovca, u županijske skupštine Sisačko-moslavačke,  Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske županije, Šibensko-kninske županije (dva su već izabrana) itd. Jednog svog člana srpska nacionalna manjina treba izabrati i u skupštinu Grada Zagreba, koji ima status županije.

Višestruko povećanje broja izbora

Broj dopunskih izbora koji će se održati ove godine višestruko je veći u odnosu na 2017. kada je Vlada raspisala dopunske izbore u samo pet općina. Rezultat je to nedavnih promjena u Zakona o lokalnim izborima. O čemu se točno radi, objašnjava član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Naime, Zakonom koji je bio na snazi 2017., odgovarajuća zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina odnosno hrvatskog naroda u vijećima i skupštinama postizala se popunjavanjem predstavničkog tijela sa lista koje su sudjelovale na izborima. Broj članova vijeća i skupština po takvom popunjavanju, mogao je biti paran. Tek ako se primjenom tada važećih odredbi Zakona o lokalnim izborima nije mogla osigurati zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina odnosno hrvatskog naroda u predstavničkim tijelima, Vlada je raspisivala dopunske izbore u roku od 90 dana od konstituiranja predstavničkog tijela jedinice, kaže Hojski.

Objašnjava i kako je izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima iz prosinca 2020. propisano da će Vlada raspisati dopunske izbore, u roku od 90 dana od konstituiranja vijeća ili skupštine neke jedinice.

"Dakle, neće se automatski nakon izbora 'popunjavati' predstavnička tijela pripadnicima nacionalnih manjina, radi osiguranja njihove odgovarajuće zastupljenosti, već će odmah doći do raspisivanja dopunskih izbora", tumači Hojski. 

Broj članova vijeća i skupština po provedenim dopunskim izborima može biti paran. Iz DIP-a poručuju i kako je u ovom trenutku preuranjeno govoriti koliko će stajati provedba dopunskih izbora.

Ponavljanje lokalnih izbora

Zbog viška glasačkih listića u glasačkoj kutiji, drugi krug lokalnih izbora u nedjelju se ponavlja na po jednom biračkom mjestu u gradovima Cresu i Petrinji te u slavonskoj općini Jarmina, jedinoj u kojoj ponavljanje može utjecati na konačan ishod izbora za načelnika. 

Izbori za načelnika te općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji ponavljaju se na biračkom mjesto br. 1. -Jarmina, "Dom talijanskog prijateljstva“ na koje je upisano čak 1080 birača, a razlika između dvojice kandidata, nezavisnog Gorana Ilekovića i HDZ-ova Andrije Draganića je samo 42 glasa. Nedjeljno ponavljanje odlučuje o načelniku. To nije slučaj sa Cresom i Petrinjom.

Više listića nego birača

U Cresu se ponavljaju izbori za gradonačelnika na biračkom mjestu br. 7. - Valun koje ima 83 birača, a Marin Gregorović, kandidat SDP-ove koalicije "bježi" Sanji Tomić, kandidatkinji HDZ-ove koalicije za 115 glasova.  

U Petrinji se ponavljaju izbori za gradonačelnicu na biračkom mjestu br. 8. Kontejnersko naselje na Sajmištu, Sajmište bb (šator) na kojem je 868 birača. HDZ-ova kandidatkinja Magdalena Komes "bježi" Darinku Dumboviću (Reformisti) za čak 1966 glasova.  

Izbori za općinskog načelnika ponavljaju se u općini Jarmina, Vukovarsko-srijemska županija, na biračkom mjesto br. 1. - Jarmina, "Dom talijanskog prijateljstva“, V. Nazora 2. Nakon što se utvrde rezultati na tim izborima, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će privremene rezultate navedenih izbora.

Bit će i trećeg kruga

U nedjelju, 13. lipnja održat će se treći krug lokalnih izbora u samo jednoj, zagorskoj općini Kraljevec na Sutli. U treći su krug glasovanja ušle Blanka Stipčić Berić (SDP) i nezavisna Danijela Pongrac, jer su u drugome osvojile najviše glasova.

Od troje kandidata, koliko ih je bilo u drugom krugu, u prošlu nedjelju niti jedan nije osvojio dovoljno glasova za pobjedu, više od 50 posto, pa će se načelnica izabrati u trećem krugu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen