IZBJEGLIČKA KRIZA

DOGOVOR POLICIJA NA BALKANSKOJ RUTI: Što je točno danas potpisano i kako će to izgledati u praksi?

Zajednička profilacija i registracija migranata na makedonsko-grčkoj granici, koju su u četvrtak u Zagrebu dogovorili predstavnici hrvatske, slovenske, austrijske, srpske i makedonske policije, trebala bi u buduće smanjiti povrat izbjeglica, odnosno broj migranata koje države vraćaju u zemlje iz kojih su prešli granicu.

Nakon što su šefovi policija tih pet zemalja potpisali izjavu o zajedničkom profiliranju i registriranju migranata te njihovom prevoženju od Makedonije prema Austriji, odnosno Njemačkoj, hrvatski ravnatelj policije Vlado Dominić rekao je da u buduće linearnog povrata migranata ne bi trebalo biti, ako se na makedonsko-grčkoj granici napravi dobra profilacija i registracija.

No, ako se povrat ipak dogodi šefovi policija će dogovoriti način vraćanja migranta, rekao je Dominić, podsjetivši da se može propuštati samo migrante iz zemlja zahvaćenih ratom.

Prema dogovoru policija migrante će se nakon profilacije kontrolirano prevoziti od Makedonije prema Austriji, a svaka će zemlja potpisnica na svojem teritoriju jamčiti da se migrantima registriranima na grčko-makedonskoj granici u Gevgeliji na putu prema Austriji nitko više neće moći priključiti.

Svaka država ima svoj aranžman

Dogovor će u praksi izgledati tako da će svaka zemlja u svom aranžmanu prevoziti migrante preko svojeg teritorija. Makedonija će tako migrante od Gevgelije do Preševa prevoziti vlakom, Srbija će ih do Šida prevoziti autobusima, a onda će ih Hrvatska pa Slovenija vlakovima prevoziti do Austrije.

“Nama je cilj da migranti što bezbolnije prelaze iz Grčke, odnosno Makedonije prema Austriji i da nema ovih ‘famoznih’ povrata koji se sada događaju”, rekao je Dominić, dodavši da je dosad svaka zemlja na migrantskoj ruti zasebno obavljala profilaciju i da je bilo povrata migranata.

Sudionici sastanka najavili su da će sa zajedničkom izjavom upoznati članice Vijeća Europe, dok će svoje vlade upoznati sa zaključkom da se u ‘Balkansku rutu’ uključe Bugarska i Albanija jer, kako je objasnio Dominić, čvrsto zatvaranje makedonsko-grčke granice može dovesti do priliva prema tim zemljama.

OVO JE NAJBOLJA FOTOGRAFIJA NA SVIJETU Potresni prizor izbjeglice s bebom osvojio uglednu nagradu

Zajednički nadzor grčko-makedonske granice

Šefovi hrvatske, slovenske, austrijske, srpske i makedonske policije dogovorili su također da će poslati svoje ljude koji će raditi na profilaciji migranata i štititi grčko-makedonsku zelenu granicu.

Kvota do koje bi svaka pojedina zemlja propuštala izbjeglice prema Dominićevim riječima nije točno definirana jer se iz dana u dan stanje mijenja.

“Moramo pratiti što se događa u Njemačkoj, odnosno u Austriji i kako će te zemlje tražiti kvote toliki ćemo mi broj migranata s makedonsko-grčke granice slati prema njima”, rekao je Dominić.

Hot-spotovi za izbjeglice

Ljudi koji na makedonsko-grčkoj granici ne prođu profilaciju i registraciju bit će, prema Dominićevim riječima, smješteni u hot-spotovima u Grčkoj i Turskoj. “Nama je cilj, ono što cijela Europa priča, napraviti hot-spotove u Grčkoj i Turskoj”, rekao je Dominić.

Što će biti s migrantima koji su prije dogovora vraćeni u posljednju zemlju na svojem putu do zapadne Europe, primjerice iz Slovenije u Hrvatsku, dogovorit će se bilateralno.

Restriktivne mjere koje bi, poput Mađarske, poduzele zemlje na izbjegličkoj ruti u slučaju nezakonitog prelaska granice zasad, čine se, nisu bila tema razgovora.

“Mi smo dogovorili ono što je bitno za operativu i da migranti imaju što humaniji prelazak, a ako se dogodi incident na grčko-makedonskoj granici mi ćemo obavijestiti svoje vlade koje će se sastati i odlučiti što će učiniti u slučaju većeg priljeva migranata.

DONESENA KONAČNA ODLUKA? ‘Europa zatvara granice za sve izbjeglice, zna se i točan datum kad će to napraviti’

Sastanak popratio i prosvjed

Sastanak šefova policija popratio je i prosvjed desetak aktivista inicijative “Dobrodošli” koji su ispred hotela u kojem je održan sastanak razvili veliki transparent s natpisom “Za otvorenu Europu”. Aktivisti su od policija pet zemalja zatražili da ne posežu za mjerama vraćanja izbjeglica u nesigurnost podizanjem unutarnjih graničnih kontrola te igranja ping-ponga ljudskim sudbinama.

Zemlje čiji su se predstavnici danas sastali imaju moralnu i političku odgovornost prema izbjeglicama koje kucaju na naša vrata, poručili su aktivisti.

SRPSKI MINISTAR PORUČUJE: Više ne primamo izbjeglice koje vraćaju Hrvatska i Slovenija

OTVARA SE NOVA IZBJEGLIČKA RUTA? ‘Tu granicu nemoguće je zatvoriti’

Povratak na Net.hr