Do 16 sati na referendum izašlo 26,75 posto birača

Od sedam sati ujutro otvorena su glasačka mjesta diljem Hrvatske. Građani glasuju na referendumu i odlučuju treba li u Ustav unijeti definiciju braka kao zajednicu žene i muškarca.

Državno izborno povjerenstvo je u 16 sati objavilo da je na referendum izašlo 26,75 posto birača, odnosno 946.753 građana. U gradu Zagrebu je odaziv najveći (35,99 posto, odnosno 233.299 birača), a najmanje se birača odazvalo u Ličko-senjskoj županiji (17,83 posto, tj. 8.487 birača).

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin je kazao da je na prošlom referendumu u isto ovo vrijeme imali izlaznost od 33,79 posto.

Iza Zagreba, najveća je izlaznost u Splitsko-dalmatinskoj županiji (30,41 posto) i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (29,14 posto).

Hrvatin je kazao i da su imali dojave da je jedna alkoholizirana osoba na jednom mjestu narušavala red i mir, dok su druge primjedbe uglavnom bile vezane za postavljanje štandova za izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma o ćirilici.

Do 11 sati na glasačka je mjesta izašlo ukupno 9,29 posto birača (326.279), a najviše ih je bilo izašlo u Gradu Zagrebu, njih 13,66 posto.

Na prošlom referendumu, onom za Europsku uniju, do 11 sati izašlo je 11,44 posto birača odnosno gotovo 444 tisuće birača.

Podsjetimo, pravo glasa na ovom referendumu ima oko tri milijuna i 800 tisuća punoljetnih državljana RH. Bitno je znati da uspjeh referenduma ne ovisi o izlaznosti jer nema određene kvote, pa stoga apstinencija nema nikakvog utjecaja na konačan rezultat.

Također, prema Zakonu o referendumu šutnja nije zabranjena ni dan prije niti na dan održavanja referenduma. Međutim, sukladno Obveznim uputama DIP-a ispred glasačkog mjesta i u blizini do 50 metara nije dopušteno agitiranje za ili protiv (dijeljenje letaka, održavanje skupova, davanje izjava za medije i sl.), a ako primjetite nepravilnosti možete ih prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu na telefonske brojeve 01 4569 712 ili 01 4569 713, te na mail dip@izbori.hr.

Inače, referendum nadziru Državna izborna komisija Makedonije sa četiri promatrača, udruga ‘Promatrač’ za 103 promatrača i udruga ‘U ime obitelji’ za čak 6.306 promatrača.
Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Povratak na Net.hr