DJECA TERORIZIRAJU MEĐIMURJE; Pljačkaju kuće i napadaju starce: / 'Nasrnuo je sjekirom na mene, i kokice su nam ukrali...'

Među lopovima koji u Međimurskoj županiji sve češće pljačaju obiteljske kuće i fizički napadaju starije osobe ima i djece

1.12.2019.
11:31
Screenshot/HRT

U Međimurskoj županiji učestale su pljačke obiteljskih kuća i fizički napadi na starije i nemoćne. Neki od počinitelja uhićeni su, a ono što je šokantno je da su među njima i djeca, javlja HRT. Mještani pljačke i napade nakon svega više i ne prijavljuju jer zaključuju kako to više nema smisla.

Franjo i Jelena Kolarić iz Gardinovca ispričali su za HRT kako su doživjeli da je lopov usred bijela dana na gospođu Jelenu nasrnuo sjekirom. "Živimo od skromne mirovine, imamo nekoliko kokica - i to su nam ukrali".

Ana Pepelko vratila se s izleta i zatekla sve u kući razbacano, a to nije bio ni prvi put. "Uništili su totalno sve, iza njih ostaje kao iza tsunamija - uništen kompletan namještaj u svim sobama, parket", kaže. "Mjesec dana nakon pljačke djeca su i dalje tu dolazila, pokazivala srednji prst i demonstrirala da im ništa ne možemo", požalila se Ana Pepelko.

Mnogi stariji se sami moraju štititi. 89-godišnja starica živi iza željeznih vrata, no ni ona, ni rešetke nisu je zaštitili. Kad nisu pronašli novac, lopovi su staricu napali. "Osam vrata su razbili, slagao sam rešetke, rešetke su razbili, švasal sam, ali ne štiti, to je badavo", kaže Mijo Strahija.

Nema adekvatne reakcije sustava

Šokira podatak da među počiniteljima ima i djece. "Imamo situaciju da maloljetnik do 14. godine počini dvadeset i nešto kaznenih djela i nakon toga nema adekvatne reakcije sustava prema njemu i njegovoj obitelji i on nastavlja i dalje činiti kaznena djela", rekao je Zdravko Kolarić, Policijska postaja Prelog.

Policija tvrdi da je naparavila sve prema zakonu, obavijestili su mjerodavni Centar za socijalnu skrb koji je proveo radnje, međutim djeca dolaze iz disfunkcionalnih obitelji, pa roditelji za njih ne brinu ili ih čak i potiču na krađe. U odgojnim ustanovama za njih nema mjesta, neslužbeno doznaje HRT.

Ministrica za demografiju, obitelj i socijalnu politiku Vesna Bedeković kaže da je riječ o djeci s rizičnim ponašanjem te da treba provesti dodatne mjere obiteljsko-pravne zaštite. "Naglasak se treba staviti na rad s obiteljima, s mlađim maloljetnicima, kroz tretmanski rad kako bi se promijenilo njihovo ponašanje, važnu ulogu imaju odgojno obrazovne institucije, stanje u obitelji, čitava zajednica ali i važna je međuresorna suradnja od obrazovanja do pravosuđa."

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali