U ovoj i sljedećoj godini nema ni božićnica ni regresa

shimmer fallback

Šest sindikata javnih službi potpisali su u Banskim dvorima novi Temeljni kolektivni ugovor i dodatak kojim se odriču božićnica za ovu i iduću godinu i regresa za 2013. godinu.

12.12.2012.
9:46

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić zahvalio je sindikatima na razumijevanju za trenutak u kojem se Hrvatska nalazi.

Sindikalistica Spomenka Avberšek istaknula je da su joj ovo bili jedni od najtežih pregovora u kojima su, između smanjenja plaća za 10 posto i odricanja od pojedinih prava, izabrali manje lošiju opciju.

Vladin prijedlog ušteda prihvatili su liječnici, dio medicinskog osoblja, djelatnici u kulturi, zdravstvu, socijalnoj skrbi, pa i u dijelu školstva.

'Bilo kakva druga smanjenja prava su neprihvatljiva'

"Oko onoga što smo ispregovarali i onoga što smo potpisali ostajemo dosljedni i to ćemo potpisati. Bilo kakva druga smanjenja prava su neprihvatljiva", rekao je prije potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora Ivica Babić iz Hrvatskog liječničkog sindikata.

A ta druga smanjenja, a u svrhu planiranih ušteda, nagađalo se, moglo bi biti linearno smanjenje osnovice svim javnim službama za pet posto. O tome nikad na pregovorima nije bilo riječi, kazala je Spomenka Avberšek iz Sindikata zdravstva.

"Ako je Vlada mislila da će nam uzeti božićnice i regrese u dobroj mjeri, pa onda nakon tjedan dana ići u smanjivanje osnovice, onda ću reći da je to prijevara. S tim neka se ne šale. Kako se znaju nastavnici i učitelji dići na noge, tako ćemo se znati dići i mi", izjavila je Avberšek.

Vladin pregovarač, ministar Mirando Mrsić tvrdi kako ne razmišljaju o tome. "Želimo da se stvari riješe za stolom", kaže Mrsić.

"Kad govorimo o plaćama, ono što je sigurno da će plaće dolaziti na vrijeme i da će se radna mjesta sačuvati. To je ona ideja vodilja koja vodi ovu Vladu i u ovom proračunu", istaknuo je Mrsić.

Potpis na TKU nisu stavili sindikati učitelja, nastavnika i visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara, a kojima slijede pregovori o granskim ugovorima. Njima bi se, pak, regulirala isplata ukinutih koeficijenata na staž i složenost poslova, a što bi, u konačnici moglo značiti i smanjenje plaća u tim sektorima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali