'ISPRED VIRUSA SMO'

ĐIKIĆ O NOVIM VARIJANTAMA VIRUSA: ‘Može doći do ubrzane evolucije i stvaranja potpuno novih sojeva’

“Ono što je najveća opasnost trenutno je uvođenje tih sojeva na teritorij jedne zemlje i miješanje unutar populacije”, rekao je Đikić.

Znanstvenik Ivan Đikić komentirao je možemo li očekivati da će trenutno dostupna cjepiva biti učinkovita protiv novih varijanti koronavirusa.

“Mi smo puno ispred virusa što se tiče znanja. Kod glavnih cjepiva rezultati su pozitivni. Kod nekih cjepiva su manje pozitivni, pogotovo na sojeve iz JAR-a. Ono što je najveća opasnost trenutno je uvođenje tih sojeva na teritorij jedne zemlje i miješanje unutar populacije. To se danas događa u Americi i zato je SAD izrazito zabrinuta. U toj situaciji virusi se počinju miješati, može doći do ubrzane evolucije i stvaranja potpuno novih sojeva”, rekao je Đikić za N1.

IMA LI NOVIH SOJEVA KORONE U HRVATSKOJ? ‘Cijepljenje je i dalje najbolji put koji vodi normalnom životu’

Cjepiva djeluju zaštitno i na britanski soj

Nove varijante koronavirusa komentirao je i prof. dr. Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

“Nemaju neku jedinstvenu kvalitetu. Ako govorimo o soju koji je prvi puta detektiran u Engleskoj, onda je njegova glavna prednost pred klasičnim brzo širenje. Jedna inficirana osoba može inficirati značajno veći broj osoba u svojoj okolini u odnosu na izvorni soj. To je veliki problem kad gledate koliki postotak populacije mora biti imun da bi spriječio daljnje širenje infekcije”, pojasnio je Tešović.

“Ono što je kod tog soja dobro je da on ne izaziva bolest koja je klinička teža od one koju izaziva uobičajeni soj SARS-CoV-2”, dodao je.

VRAĆAMO LI SE NA POČETAK BORBE S COVIDOM? Epidemiologinja: ‘Čekamo podatke štite li cjepiva od mutiranih sojeva’

Tešović je pojasnio i kako cjepiva djeluju na tzv. britanski soj.

“Čini se da cjepiva koja sada koristimo djeluju zaštitno i protiv tog soja.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr