IMA LI NOVIH SOJEVA KORONE U HRVATSKOJ? / 'Cijepljenje je i dalje najbolji put koji vodi normalnom životu'

Image

Još uvijek nema službene potvrde postojanja novih sojeva koronavirusa u Hrvatskoj, a da su oni i prisutni metode liječenja i epidemiološke mjere ostat će iste

1.2.2021.
21:31
VOYO logo

Novi sojevi koronavirusa raširili su se svijetom, a zabilježeni su i u susjednim zemljama. Moguće je da su prisutni i u Hrvatskoj, ali to hoš uvijek nije sigurno. "Trenutačno ne možemo sa sigurnošću reći da u Hrvatskoj postoji neki od novih sojeva koronavirusa, poput engleskog soja", rekao je u Dnevniku HRT-aIvan-Christian Kurolt s Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Image
U SLOVENIJI BROJ NOVOZARAŽENIH PONOVNO RASTE: /

Je li krivac engleski soj virusa?

Image
U SLOVENIJI BROJ NOVOZARAŽENIH PONOVNO RASTE: /

Je li krivac engleski soj virusa?

Spore i komplicirane metode

Istaknuo je kako ne postoji metoda utvrđivanja prisutnosti novih sojeva koja je brza i efikasna poput PCR testova za otkrivanje zaraze. Novi se sojevi određuju kompliciranijom i dugotrajnijom metodom sekvenciranja, kojom se utvrđuje slijed nukleotida virusnog genoma. Kurolt je naglasio kako radi na uspostavljanju brže metode probira uzoraka koji bi mogli biti zanimljivi za sekvenciranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da za engleski soj virusa postoji dosta informacija u stručnoj literaturi. Naglasio je kako se već zna da se on brže širi te da je dominantan u Engleskoj. Za druge sojeve, pak, postoje neka saznanja, koja nisu dovoljna za davanje zaključaka.

Za pacijenta se ništa ne mijenja

"Kada se utvrdi prisutnost novog soja, za samog pacijenta ništa se više ne mijenja, sve mjere koje su do sad provođene za zaštitu pučanstva, provodit će se i dalje. Za sad nema naznaka da su cjepiva neučinkovita za nove sojeve i trebat će dodatna istraživanja, ali izgleda da štite od novih sojeva i može se pretpostaviti da se neće pojaviti teške kliničke slike ako smo cijepljeni", rekao je Kurolt i dodao kako još nije vrijeme za .popuštanje mjera: "Cijepljenje je i dalje najbolji put koji vodi normalnom životu", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo