DETALJI VELIKE AKCIJE: / Bivši nogometaš i supruga na čelu višemilijunske utaje poreza, ona je bila i velikodušna donatorica Crkve

Zbog utaje poreza ili carine na području Zagreba i Sisačko-moslavačke županije uhićeno je 14 članova zločinačkog udruženja

26.2.2019.
22:12
MUP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U utorak je zbog utaje poreza ili carine na području Zagreba i Sisačko-moslavačke županije uhićeno 14 članova zločinačkog udruženja. Kako piše Jutarnji list, policija je po nalogu USKOK-a krenula u privođenja zbog optužbe da su dvije grupacije na uvozu čeličnih armatura, izdavanjem lažnih faktura i umanjivanjem obveze plaćanja PDV-a, u protekle dvije godine ostvarile dobit od čak 74,4 milijuna kuna.

Cijela je akcija, u kojoj je među 14 privedenih i jedan slovenski državljanin, pokrenuta na temelju kaznene prijave tzv. poreznog USKOK-a koji je otvorio dvije zasebne istrage zbog zločinačkog udruživanja i počinjenja kaznenih djela utaje poreza i carine.

Nabavljali čelične armature izvan Hrvatske

Supružnici, 58-godišnji Ivan, bivši nogometaš NK Zagreba, i 55-godišnja MirjanaUšljebrka iz tvrtke Kajzer d.o.o terete se da su se s ciljem pribavljanja protupravne koristi povezali sa šestero osoba, Zlatkom Oremušom, Dujom Ljevarom, Tomislavom Marićem, Aleksanderom Horvatom, Jasminom Alihodžićem i Markom Krajcarom.

Ivan i Mirjana su preko tvrtke Kajzer nabavljali čelične armature od dobavljača iz Italije, Slovenije, BiH, Mađarske, Slovačke i Rumunjske koje su dalje prodavali u Hrvatskoj. Tereti ih se da su armature sami naručivali i organizirali prijevoz do skladišta tvrtke Kajzer, a prikazivali da su robu kupili u Hrvatskoj od tvrtki Condor International, RR Hrabra vizija, Kiwano, Fluid Sisak, Dado Sisak, Rimer Promet i Top Stretch, koje su vodili suosumnjičeni Ljevar i Alihodžić, piše Jutarnji list.

Lažne fakture

U ime ovih sedam tvrtki izrađivali su, navodno, nevjerodostojne račune s obračunatim PDV-om te ih ispostavljali Kajzeru koji je na temelju tih lažnih faktura neosnovano iskazivao pretporez, umanjujući tako obvezu plaćanja PDV-a.

Kajzer je uplaćivao novčana sredstva na račune navodnih posrednika koji su onda dio dobivenih sredstava isplaćivali dalje dobavljačima. Tako su, prema optužbi, oštetili državni proračun s osnova umanjene obveze plaćanja PDV-a za ukupno 29,231.538,88 kuna. Od toga su nepunih pet milijuna kuna podigli u gotovini i međusobno podijelili.

Donirala novac Crkvi

"Ušljebrkovi su nekad žarili i palili u svom poslu trgovanja čeličnim armaturama. No, kriza je i kod njih učinila svoje. Mirjana je, pak, bila najveća donatorica Crkve", rekao je za Jutarnji list jedan od susjeda nadodavši da “imaju novac koji ne čuvaju u čarapi, nego su si stvorili pravo malo carstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Druga grupa

Mato Stepić (52) iz Dugog Sela vodio je drugu grupu koja se sumnjiči za zločinačko udruživanje. Na gotovo sličan način ta je grupa od travnja 2016. prevarila državu za 45,2 milijuna kuna na PDV-u. Od toga su navodno više od deset milijuna kuna podigli s računa i podijelili.

Lažne fakture

Stepića se tereti da je pronalazio osobe koje će formalno voditi tvrtke koje su bile pod njegovom kontrolom, Impact Sužnjević, Trgovina i proizvodnja Milošević, Kovine i metali RM te Illuscope i Ulterius sport.

Uz njega su privedeni suosumnjičeni Zoran Šilojević, Manda Pavlović, Bernardin Budin, Aneta Jurjević i Bruno Stepić koje se tereti da su pri uvozu čeličnih armatura od dobavljača iz Italije i Slovenije lažno prikazivali da su spomenute tvrtke međusobno trgovale u Hrvatskoj kako bi preko lažnih faktura umanjili obvezu plaćanja PDV-a, piše Jutarnji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali