POLICIJA UHITILA 14 OSOBA: / Udružili se u zločinačku organizaciju pa zamračili 75 milijuna kuna na utaji poreza

Čak 75 milijuna kuna uspjelo je 'zamračiti' 14 osoba s područja Zagreba i Sisačko-moslavačke županije koje je policija danas privela tereteći ih, između ostalog,

26.2.2019.
14:32
MUP

Zbog utaje poreza ili carine, nakon dvaju provedenih kriminalističkih istraživanja, danas je na području Zagreba i Sisačko-moslavačke županije uhićeno 14 članova zločinačkog udruženja. Vijest je to koju je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova nakon nakon što se u medijima pojavila informacija kako USKOK i policija provode akciju pretresa i privođenja u glavnom gradu države.

Iz MUP-a navode kako je utajom poreza i carine, zbog čega je akcija provođena, počinjena šteta u iznosu od 75 milijuna kuna. Naime, osumnjičeni nisu uplaćivali dužna porezna davanja na ime PDV-a naplaćenog prodajom čeličnih armatura u korist državnog proračuna. Na teret im se stavlja i pomaganje u utaji poreza ili carine.

Udruživanja

Prvim kriminalističkim istraživanjem, kojim je obuhvaćeno osmero osoba, utvrđeno je da su 58-godišnjak i 55-godišnjakinja, odgovorne osobe i voditelji poslovanja trgovačkog društva, u razdoblju od listopada 2016. do siječnja 2019. na području Zagreba i Siska povezali u zajedničko djelovanje šestero hrvatskih državljana starosti 56, 52, 28, 46, 52 i 40 godina, a s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem poreza na dodanu vrijednost u odnosu na trgovačko društvo. Spomenutih šestero hrvatskih državljana su sve voditelji poslovanja u više trgovačkih društava.

Drugim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je šestero osoba. Utvrđeno je kako je, u razdoblju od travnja 2016. godine do kraja siječnja 2019. godine na području Zagreba i Siska, 52-godišnji hrvatski državljanin, kao stvarni voditelj poslovanja više trgovačkih društava, povezao u zajedničko djelovanje četvero hrvatskih državljana, starosti 70, 47, 24 i 28 godina te 55-godišnjaka slovenskog državljanstva, s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem PDV-a za trgovačka društva u kojima je bio voditelj poslovanja. Poslovanje se također odnosilo na trgovanje čeličnim armaturama.

I dalje u tijeku pretresi

Naime, 52-godišnjak je, s ciljem prikrivanja svoje funkcije u tim društvima, pronalazio osobe koje će formalno obnašati funkcije odgovornih osoba. Potom je kao djelatnost trgovačkih društava odredio nabavu čeličnih armatura iz inozemstva i njihovu daljnju prodaju trgovačkim društvima na području Republike Hrvatske.

Temeljem predujma koje su trgovačka društva uplaćivala za nabavu čeličnih armatura, organizirao je njihovu plaćanje i nabavu od dobavljača iz inozemstva. Inozemna trgovačka društva su sačinjavala međunarodne tovarne listove radi isporuke robe u Republiku Hrvatsku, s naznakom da su naručitelji i primatelji trgovačka društva u kojima je 52-godišnjak bio voditelj poslovanja. Time je lažno prikazano da su ta društva međusobno trgovala, a s ciljem izbjegavanja obveze uplate PDV-a.

U tijeku su još pretresi nekretnina i pokretnina osumnjičenih osoba.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali