Nesretna je žena u visokom stadiju trudnoće, zbog težeg oblika Covida-19, završila na respiratoru

Ravnatelj Varaždinske bolnice Nenad Kudelić kazao je kako je noćas preminula mlada trudnica od 32 godine, koju su uspjeli poroditi, ali je zbog komplikacija, teške upale pluća, preminula.

Majka je već neko vrijeme ležala intubirana na Odjelu intenzivne njege OB Varaždin. Nesretna je žena u visokom stadiju trudnoće, zbog težeg oblika Covida-19, završila na respiratoru. Kada je došao trenutak poroda, liječnici nisu imali drugog izbora, nego poroditi je carskim rezom, doznaje Jutarnji list.

Mlađi na intenzivnom liječenju

Kudelić je istaknuo da se prosječna životna dob onih koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja spustila za 10-15 godina te je naveo tri razloga za to. "Prvi je što je veliki broj starijih osoba preminuo, drugi je procijepljenost tog dijela populacije, a treći je drugi soj virusa koji izazova teže kliničke slike i kod mlađih osoba", rekao je te dodao kako se u kontinuitetu na liječenju nalazi barem jedno dijete.

"U prethodnom epidemiološkom valu ljudima se pogoršavalo nakon 10-15 dana, a danas je taj period kraći. Već nakon pet-šest dana pacijenti završavaju u bolnici s naglim pogoršanjem i vrlo brzo završe na visokim dozama kisika, a nerijetko i na respiratoru", kaže te ističe da je sve veći postotak teže oboljelih koji nemaju drugih komorbiditeta.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.