Play ponuda

HNB VEĆ IMA PRIJEDLOG, ALI... / Plenković se danas sastaje sa šefovima banaka: Hoće li pronaći rješenje za prešutne minuse?

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Na sastanku će se raspravljati o tome kako naći rješenje za prešutne minuse u kojima se nalazi oko 840 tisuća hrvatskih građana bez da su toga uopće bili svjesni

8.9.2021.
7:46
Matija Habljak/PIXSELL
Play ponuda

Premijer Andrej Plenković danas se sastaje s predsjednicima uprava banaka, a u vezi s pitanjem prekoračenja po tekućim računima građana u Hrvatskoj. Sastanak će se održati u 10 sati u Banskim dvorima, a na njemu će biti prisutan i ministar financija Zdravko Marić te guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Na sastanku će se raspravljati o tome kako naći rješenje za prešutne minuse u kojima se nalazi oko 840 tisuća hrvatskih građana bez da su toga uopće bili svjesni. Oko 95 posto svih minusa su ustvari prešutni što znači da je većina banaka u Hrvatskoj praktički ukinula dopuštene minuse i automatski prešla na računanje efektivne kamatne stope za prešutne minuse. Zakonski to nije striktno zabranjeno što znači da je zakon nedorečen jer bi prešutni minus trebao biti iznimka, a ne pravilo.

Image
TVRDI DA ZNA ŠTO TREBA NAPRAVITI /

Analitičar i ukidanje prešutnih minusa: Ne slaže se s tvrdnjom banaka i objasnio kako su uopće nastala ta prekoračenja

Image
TVRDI DA ZNA ŠTO TREBA NAPRAVITI /

Analitičar i ukidanje prešutnih minusa: Ne slaže se s tvrdnjom banaka i objasnio kako su uopće nastala ta prekoračenja

Već iznijeli svoj prijedlog

HNB je već iznio svoj prijedlog i s tim stavom dolazi na sastanak iako su otvoreni i za druge opcije.

Oni, naime, predlažu izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju na način da banke za postojeća prešutna prekoračenja, koja su ustvari i najproblematičnija, imaju obvezu korisnicima ponuditi otplatu duga u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prešutnog prekoračenja.

Takvo pravilo vrijedi i za dopuštene minuse pa po prijedlogu HNB-a automatska naplata duga ne dolazi u obzir. Također, traže i da banke smanje EKS na 7,61 posto koliko iznosi kamata i za dopušteno prekoračenje, a predlažu i da u budućnosti maksimalni iznos prešutnog prekoračenja za novougovorene tekuće račune iznosi 1.500 kuna.

Play ponuda
Play ponuda