Play ponuda

DANAS JE RASPRAVA O RASPUŠTANJU SABORA: / Maras ima cijeli niz neobičnih prijedloga za raspodjelu proračunskih sredstava

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Oporba, prije svih SDP-ov Gordan Maras, smatraju da se proračunska sredstva mogu rasporediti drugačije, pa su SDP-ovci podnijeli više od 130 amandmana

15.5.2020.
16:39
Patrik Macek/PIXSELL
Play ponuda

Hrvatski sabor, koji će danas raspravljati o svom raspuštanju, poslijepodne se izjašnjava o amandmanima na rebalans državnoga proračuna, koji je predložila Vlada suočena s padom prihoda zbog pandemije koronavirusa. Vlada je Saboru predložila da se proračunski prihodi smanje za oko 23 milijarde kuna i iznose 122 milijarde, a da ukupni rashodi ostanu na 147, 3 milijardi kuna.

Oporba, prije svih SDP-ov Gordan Maras, smatraju da se proračunska sredstva mogu rasporediti drugačije, pa su SDP-ovci podnijeli više od 130 amandmana, glavninu Maras, no Vladin predstavnik njegove amandmane ne prihvaća. Maras je tako predložio da se sa saborske pozicije uzme milijun kuna i usmjeri aktivnostima Saveza antifašističkih boraca, a 300 tisuća kuna za promoviranje politike ravnopravnosti spolova.

Image
IZ GLASA DANAS PORUČILI: /

Plenković i Bandić nečinjenjem čine ogromnu štetu Zagrebu

Image
IZ GLASA DANAS PORUČILI: /

Plenković i Bandić nečinjenjem čine ogromnu štetu Zagrebu

Savjetodavni referendum o opozivu Bandića

Traži i da država osigura sredstva da se u Zagrebu provede savjetodavni referendum o nepovjerenju Milanu Bandiću. Sabor neće zasjedati pet mjeseci, pa se može naći tih 300 tisuća kuna, rekao je Maras, čiju argumentaciju državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušič nije prihvatio.

Taj SDP-ovac je tražio i da se iznos za poticanje lokalnog sporta s 48 tisuća poveća za pet milijuna kuna, a da se taj iznos uzme s pozicije MORH, što također nije prošlo. Prozvao Hrvatsku radioteleviziju (HRT) da krši svoje obveze, jer ne prenosi raspravu koja se tiče državnog proračuna.

Vrši li HDZ pritisak na HRT

Nema prijenosa, HDZ zatvara medijski prostor vršeći pritisak na HRT, ustvrdio je Maras, a odbacio predsjedavajući akademik Željko Reiner (HDZ). "Tvrdnja da HDZ utječe je potpuno besmislena, ali slažem se da trebaju prenositi", uzvratio mu je Reiner.

Maras, koji je odlučno zagovarao sve svoje amandmane, u jednom je trenutku zatražio čašu vode. "Dobit će je onda svi zastupnici, nema razloga zašto bi je dobili samo vi“, odgovorio mu je Reiner, zamolivši ga kroz smijeh da slijedeći put ne traži omlet.

Nisam tražio nikakav poseban status, govorim već 40 minuta, a govoriti ću vjerojatno naredna četiri, kazao je.

Ponedjeljak - posljednji dan aktualnog Sabora

Iako je Marasove amandmane Vlada odbila, u teoriji još postoji mogućnost da ih u ponedjeljak na glasovanju prihvati Hrvatski sabor. Ponedjeljak, 18. svibnja bit će posljednji radni dan aktualnog, 9. saziva Sabora, a prije nego se raspusti, Sabor će izmijeniti državni proračun, imenovati glavnu državnu odvjetnicu, viceguvernerku HNB-a i drugo.

Play ponuda
Play ponuda