NOVI VELIKI RAST KORONA BROJKI / Danas, neslužbeno, imamo 3360 novozaraženih, gotovo dvostruko više nego prošlog utorka; Četvrtina zaraza dolazi iz škola

U samoizolaciji je trenutačno 10.115 učenika, od čega 6743 učenika osnovnih i 3372 srednjih škola. Ista je mjera izrečena i za 159 zaposlenih u školstvu, a prema podacima Ministarstva, nastava se po C modelu, odnosno online, održava u četiri škole

26.10.2021.
9:01
Patrik Macek/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U protekla 24 sata zabilježeno je 3360 novih slučajeva, neslužbeno doznaje Jutarnji list. To je gotovo dvostruko više nego prije sedam dana kada je bilo 1741 zaraženi. Prije 14 dana bilo je 1007.

Broj evidentiranih testiranja u posljednja 24 sata je 10.761.

Četvrtina zaraženih dolazi iz škola

Unatoč sve većem broju zaraženih među učenicima, Ministarstvo znanosti i obrazovanja zasad ne namjerava mijenjati kalendar školske godine. Što se tiče moguće online nastave u skladu s epidemiološkom situacijom u pojedinoj školi, gradu, području županije ili županiji, osnivači škola u suradnji sa županijskim stožerom mogu donijeti odluku o prelasku na online nastavu za pojedinu školu, grad ili za područje cijele županije.

U samoizolaciji je trenutačno 10.115 učenika, od čega 6743 učenika osnovnih i 3372 srednjih škola. Ista je mjera izrečena i za 159 zaposlenih u školstvu, a prema podacima Ministarstva, nastava se po C modelu, odnosno online, održava u četiri škole.

Mali obuhvat cijepljenja

Kad je riječ o cijepljenju školske populacije u dobi od 12 do 17 godina za koje je odobreno Pfizerovo cjepivo, obuhvat cijepljenja je relativno mali, piše Novi list.

Glavni epidemiolog u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević izrazio je nadu da će se taj broj povećati:

"Nadamo se da ćemo od 7,5 posto cijepljenih u dobi od 12 do 17 godina ipak učiniti određeni napredak kako bismo u školskom sustavu dosegnuli višu razinu zaštite, ali i višu razinu standarda odvijanja nastave, budući da znamo da cijepljenima nije potrebno propisivati i provoditi samoizolaciju", poručio je.

Neke su bolnice već pune

Neke su bolnice, poput Kliničke bolnice Dubrava, već popunile svoje kapacitete za najteže bolesnike. Dr. Jasna Tekavec Trkanjec kaže da se u KB-u Dubrava trenutačno nalaze 24 pacijenta na intenzivnoj njezi.

"To je kompletan naš broj kreveta u intenzivnoj njezi, tako da smo jutro dočekali s popunjenim intenzivnim krevetima, što je prilično neugodna situacija i neugodno nas je iznenadila, a posebno činjenica da je u ovom trenutku bolest prisutna među mlađim dobnim skupinama. Ovo je prvi put, čini mi se, da u intenzivnoj njezi imamo 54 posto pacijenata mlađih od 65 godina, upozorila je, dodajući kako su kliničke slike hospitaliziranih dosta teške, kao da je i predugo čekanje prije dolaska u bolnicu česta pojava, a četvrtina bolesnika koji se liječe od COVIDA-19 u KB-u Dubrava je cijepljena.

Proboj virusa u bolnicu

Očekuje se da će se i u riječkoj bolnici, do sljedećeg tjedna, povećati broj pacijenata. Situacija je, prema riječima ravnatelja prof. dr. Alena Ružića, zasad stabilna.

Virus je, međutim, već nekoliko puta ušao u bolnicu, a posljednji slučaj pozitivne pacijentice zabilježen je na Klinici za ginekologiju i porodništvo. Žena je izolirana, a osoblje klinike i ostali pacijenti, kako je Novom listu rekao Ružić, su negativni. Zaražena pacijentica je bez simptoma, njezino stanje je stabilno i spremna je za otpust.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali