DAN OTVORENIH VRATA

GRAĐANI ZASJELI U SABORSKE KLUPE PA REINERA REŠETALI PITANJIMA: ‘A zašto zastupnici ne dolaze na posao?’

 Hoće li u slijedećem sazivu parlamenta sabornica biti punija, zašto je važno imati mjesto predsjednika Sabora, je li politika dobar izbor za mlade, pitali su građani danas još uvijek aktualnog predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera na Danu otvornih vrata, manifestaciji koja se po šesti put održava u Saboru.

Dan otvorenih vrata manifestacija je koja se u Saboru održava od 2013. dva puta godišnje – uz Dan Hrvatskoga sabora, 30. svibnja te uz blagdan 8. Listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Na taj dan građani mogu ući u zgradu Sabora bez prethodne najave i pogledati prostorije koje nisu dio uobičajenih programa za posjetitelje. Prigoda je to i za susret s predsjednikom Sabora i saborskim zastupnicima.

Nekoliko tisuća građana

Zahvaljujući Danu otvorenih vrata, Saborom je prošlo nekoliko tisuća građana, a manifestacija je i u nedjelju privukla velik broj građana.  A neki od njih su postavili pitanja koja su aktualnog predsjednika Sabora Željka Reinera dovela u malo nezavidan položaj. Kako je na Twitteru objavila reporterka N1 televizije Nikolina Zavišić, građani su pitanjima izrešetali Reinera upitavši ga, između ostalog, i zašto zastupnici ne dolaze na posao te zašto primaju plaću nakon raspuštanja Sabora.

FUNKCIJA KOJU ŽELE SVI: Most spreman odreći se jednog ministarstva za mjesto šefa Sabora

“Baviti se politikom trebao bi biti vrlo dobar i častan izbor, jer predstavljati svoj narod je vrlo važno i časno, nosi puno odgovornosti i mogućnost utjecaja na razvitak zemlje”, poručio je Reiner.

Nada se da će u novom sazivu Sabora sabornica biti punija, jer je zastupnička obveza dolaziti u parlament. “Zato ih je narod i izabrao da donose zakone, da odlučuju, to je njihov posao, velika većina za to dobiva plaću”, kaže Reiner i budućim zastupnicima poručuje da bi, kao i na svakom drugom radnom mjestu, morali u klupama biti puno radno vrijeme. “To se očekuje od zastupnika”, ističe predsjednik Sabora.

Nije želio otkriti što će mu nedostajati nakon odlaska s mjesta šefa Sabora. “Svaka funkcija nosi lijepe i manje lijepe stvari. To je posao koji sam se trudio obavljati na najbolji način”, kaže.

Ne vidim se nigdje…

Uz to mnoge je zanimalo i koju će funkciju Reiner imati u novom sazivu.

PREDSJEDNICA ODLUČILA: Prva sjednica Sabora bit će u petak 14. listopada

Željko Reiner nije želio potvrditi medijska nagađanja da će, uz Miroslava Tuđmana, biti potpredsjednik novog saziva Sabora iz HDZ-ove kvote.

“Još o tome nismo razgovarali, kao ni o jednoj drugoj funkciji, zapravo ne postoji precizan dogovor o bilo kojoj funkciji”, izjavio je Reiner novinarima na Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora.

“Ne vidim se ni na jednom mjestu, o tome ćemo razgovarati, (…) razne stvari ljudi vole ili ne vole, pa se one ostvare ili ne ostvare, o tome ćemo razgovarati”, ustrajao je Reiner na ponovljene upite vidi li se na mjestu potpredsjednika Sabora, odnosno bi li volio biti na tom mjestu.

Aktualni predsjednik Sabora nada se da će njegov nasljednik, Mostov Božo Petrov, uspješno voditi Sabor, iako nema parlamentranog iskustva.

Reiner ne vidi ništa neuobičajenog što su se HDZ i Most dogovorili da Sabor dvije godine vodi Mostov, a dvije godine HDZ-ov predsjednik.

Povratak na Net.hr