Dado kupuje skupe aparate za skupljanje prašine

shimmer fallback

Treba li Hrvatskoj 37 uređaja za magnetsku rezonancu? Navodno je to dovoljno za dvije i pol Njemačke.

2.7.2010.
17:38

Ministar zdravstva Darko Milinović će u ponedjeljak "prerezati vrpcu" na ganz novom uređaju za magnetsku rezonancu u Općoj bolnici Gospić, obavijestilo je medije to Ministarstvo, koje ukida bolnice zbog krize. Tako će glavni grad najveće, premda najrjeđe naseljene županije u Hrvatskoj, ujedno i rodni kraj ministra, postati jedan od gradova u kojima će se moći obaviti i ta vrsta pregleda.

arti-200910140032006"Lijepo smo zaokružili dijagnostiku, sada je kompletna po uzoru na Švicarsku i Njemačku, u kojima postoje tako male bolnice koje pružaju punu dijagnostiku pacijentima", kazala nam je ravnateljica OB Gospić Marija Vrkljan Ilijevski.

Do sada su, naime, pacijenti koji su trebali MR putovali u 150 kilometara udaljenu Rijeku, 200 kilometara udaljeni Zagreb ili 115 kilometara udaljeni Zadar. Upitali smo je koliko je uopće tih pacijenata bilo godišnje.

"Nemamo takvih podataka. Prvi puta dobivamo taj uređaj, pa nismo imali liste čekanja. Ali, sada ćemo imati kompletno uređen prostor za MR, što ukupno košta 12,6 milijuna kuna", kaže ravnateljica. U sklopu priprema za konferenciju za novinare Ministarstvo zdravstva također nije pripremilo taj podatak, tako da njihov odgovor još uvijek čekamo, kao i odgovor na pitanje po kojem se kriteriju ti uređaji daju bolnicama.

Imamo MR-ova za dvije i pol Njemačke!

Spomenka Avberšek iz Saveza samostalnih sindikata tvrdi da Hrvatskoj nipošto ne trebaju novi uređaji za MR, kojih će sada biti 37.

"Prije dvije godine smo napravili popis svih MR-a u Hrvatskoj i bilo ih je 31, što je dovoljno za dvije i pol Njemačke. Ovo što je ministar Milinović nabavio jedan sebi u Gospiću, pa jedan za Dujomira Marasovića u Splitu, pa dva za Milana Kujundžića u KBC-u Zagreb... pitaj boga čemu oni služe. Potreban je jedan uređaj na 100 tisuća oboljelih!", kaže Avberšek.

Ona već tri godine iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pokušava dobiti registar dijagnostičke opreme. Zadnji puta kada su ga zatražili, HZZO je obećao da će ga isporučiti do 1. lipnja ove godine. On je važan kako bi se utvrdilo kakvom opremom koja bolnica raspolaže, koliko je tih uređaja donirano, koliko ih stoji zapakirano, kojima je istekao rok trajanja...

1. lipnja je bio prije više od mjesec dana i nije se ništa dogodilo. Spomenimo i da je prošle godine Županija dubrovačko-neretvanska nabavila MR za bolnicu u Dubrovniku po cijeni od 7 milijuna kuna, dok investicija u MR u Gospiću, Bjelovaru te KBC-u Zagreb i bolnici za dječje bolesti u Klaićevoj iznosi 12,6 milijuna po bolnici. Ukupno 50 milijuna.

Farmaceuti i dileri medicinskom opremom obrću najveći novac

No, sindikalistici cijena nije na prvom mjestu, koliko iskoristivost, pogotovo uređaja koji su plaćeni iz državnog proračuna. Gospićka bolnica, kaže, ima savršenu aparaturu, ali nitko na njoj ne zna raditi, pa je izvršenje oko 30 posto. Spomenimo i da KB Sveti Duh dnevno s jednim uređajem napravi 37, a KB Dubrava s dva uređaja samo 14 snimanja. Odakle onda onolike liste čekanja?

"Zato što je sve naopačke. Vani pacijent koji leži u bolnici ide na MR po noći, a onaj koji dolazi u bolnicu i u njoj ne ostaje pretrage vrši po danu. Kod nas ti uređaji niti ne rade u popodnevnim satima jer nema zaposlenih, a polovica ovih koji i znaju s tim aparatima ionako rade kod privatnika, pa im je lakše reći da ćeš ovdje čekati mjesecima. Vi poludite jer je MR ciljana specijalistička pretraga na koju ne ide svatko i ona se mora obaviti u roku od desetak dana, a za nekoliko mjeseci možete biti pod zemljom, i odete privatniku. Za to vrijeme aparati u javnoj ustanovi čame", kaže Avberšek.

Bolnice, dakle, žele biti modernije pa nabavljaju aparate koji im objektivno ne trebaju, ili...?

"Ma ne. Zna se da je najveća zarada u zdravstvu vezana za farmaceutske tvrtke i nabave medicinskih aparata", zaključuje Avberšek.

Prethodni članci:

arti-201002240623006 arti-201003010269006 arti-201001280007006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali