TERET PREBACILI NA DISTRIBUTERE / Rast cijena nafte može trajati dugo! Ministar otkrio: 'Nećemo dopustiti da to utječe na ekonomiju'; Najavio je nove poteze Vlade

Cijene nafte nastavile su rasti i da nije došlo do intervencije Vlade, sutra bismo svjedočili značajnom poskupljenju, napisao je ministar na Twitteru

18.10.2021.
22:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić na Twitteru je napisao da bi, u slučaju da Vlada prošli tjedan nije fiksirala cijene goriva, sutra došlo do značajnog poskupljenja.

"Cijene nafte nastavile su rasti i da nije došlo do intervencije Vlade, sutra bismo svjedočili značajnom poskupljenju. Prema izračunima, u odnosu na Uredbom utvrđenu cijenu, Eurodizel bi bio skuplji 0,63 kn, Eurosuper 95 za 0,39 kn, dok bi Eurosuper 100 prešao 12 kn po litri", napisao je Ćorić na Twitteru.

"Trenutni podaci govore da bi se globalno tržište trebalo stabilizirati do kraja godine, a mi nastavljamo pratiti cijene i trendove na tržištu naftnih derivata te ćemo upotrebljavati sve raspoložive mehanizme kako bismo ublažili pritiske na gospodarstvo i standard građana", zaključio je Ćorić.

Podsjetimo, Vlada je prošlog četvrtka fiksirala cijenu dizela na 11 kuna, a benzina na 11,10 kuna po litri. Zbog tog poteza, neki trgovci su najavili da će premium goriva, ona više kvalitete koja su i skuplja, prodavati samo do isteka trenutnih zaliha.

'Da postoji dobra volja distributera, ne bi izostala ponuda niti jednog goriva'

Ministar Ćorić je večeras gostujući u RTL Direktu kazao da su distributeri očekivano najavili da će premium goriva prodavati dok ne potroše zalihe. "To je bilo očekivano s obzirom na to da distributeri, INA i ostali, idu za tim da maksimiziraju marže, pa i njihov gubitak na činjenicu da su fiksirane sve cijene goriva je kod ovih skupljih i kvalitetnijih goriva veći i zato su se orijentirali na goriva s nižom kvalitetom", kazao je.

Tvrdi da je Vlada tom odlukom željela pokriti što veći segment potrošnje. "Kad bi distributeri to htjeli i da s njihove strane postoji dobra volja, u 30 dana od prošle subote niti u jednom trenutku ne bi izostala ponuda niti jednog goriva", kazao je.

'Nećemo dopustiti da se visoke cijene preliju na hrvatsku ekonomiju'

Na pitanje koliko bi to moglo dugo trajati ako cijene nafte nastave rasti, Ćorić je kazao da to može trajati dugo.

"Naša odluka je kreirana da traje 30 dana. Ako nastavi rast cijena onda ćemo kao Vlada reagirati u narednom razdoblju. Nećemo dopustiti da se ovako visoke cijene na svjetskom tržištu preliju na hrvatsku ekonomiju u vidu visoke stope inflacije", kazao je.

Ako cijena nastavi rasti, a zamrznuli su cijenu, Ćorić je kazao da će reagirati i Vlada.

"Cijela javnost zna da je ova stabilizacija cijena išla na uštrb marži. One su bile visoke, toga smo svjesni i zbog toga je trošak preliven u prvoj fazi na distributere. Ako dođe do daljnjeg povećanja cijene, država će učiniti to da preuzme dio tereta", kazao je te dodao da je moguće i smanjivanje cijene trošarina u cilju stabilizacije cijena i održavanje kupovne moći.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali