CVRTILA UPOZORIO NA SIGURNOSNE PROPUSTE NA MARKOVU TRGU: / 'Oni vjerojatno ništa nisu napravili, očito se mora dogoditi neki sigurnosni incident'

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila istaknuo je kako se sigurnost Markovog trga srozala nakon performansa Živog zida s lubenicama,

12.10.2020.
19:03
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Poput brojnih svojih kolega, stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila komentirao je rafalnu paljbu kojom je jutros 22-godišnjak na Trgu svetog Marka, ispred zgrade Vlade, ozlijedio 31-godišnjeg policajca. "Radi se o jednom sigurnosnom incidentu koji je nanovo pokazao da su objekti Vlade i Sabora kao najzaštićeniji objekti nesigurni. To su tri najbitnija objekta koji bi trebali biti na najvišoj razini zaštite", istaknuo je Cvrtila za N1.

Složio se kako je ovakve stvari teško predvidjeti, no zato "sigurnosna prosudba mora predvidjeti različite metode napada različitim sredstvima, vozilima, pješice.. U protivnom, ako se ide s pretpostavkom da neće biti napada onda tamo ne treba postojati ni policija, ni bilo kakva sigurnost." Nabrojao je i nekoliko mogućih opcija kojima bi se zaštitile važnije institucije u zemlji.

"Dislocirati objekte, pa drugdje uspostaviti Vladu i Sabor, što će se teško dogoditi, ili pojačati sigurnosne mjere da se kontrolira pristup objektima - i onaj koji se odvija pješice i posebno onaj koji se odvija vozilom", pojasnio je.

Sigurnost je na još nižoj razini

Alarm koji je pokazivao da nešto nije u redu bio je performans Živog zida s lubenicama. No, Cvrtila smatra kako sigurnost nije dovedena na višu razinu nakon tog incidenta.

"Ne da se nije poradilo na tome, nego je sigurnost na još nižoj razini, zbog toga što se renovira škola. Tako da tko god ide preko Gornjeg grada, prema sjeveru, ide direktno gdje hoće ili direktno pred vrata Vlade ili Sabora i može se zaletjeti pred njih, tu je sigurnost na još nižim razinama. Oni vjerojatno ništa nisu napravili, očito se mora dogoditi neki javni sigurnosni incident", poručio je stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nije terorizam

Iako motiv napada zasad nije poznat, Cvrtila je isključio mogućnost terorizma. "Sumnjam da se radilo o terorističkom napadu, jer teroristi - koliko je meni poznato - ne izvrše samoubojstvo. Moguće je da se radio psihički nestabilnoj osobi. Motiv je zapravo nebitan za napad. Zašto? Jer se on dogodio neovisno o motivu, policajac je teško ranjen, zgrada Vlade je na neki način ugrožena. Naravno da bi situacija bila gora da se radi o terorističkom napadu, ta osoba bi ušla u Vladu ili nekoga napala. Situacija bi bila značajno gora da je motiv bio takav", pojašnjava on.

Smatra kako je potrebno zatvoriti trg i kontrolirati vozila. "Ne možemo se sakrivati iza toga da je to jednostavno neka svojevrsna otvorenost. Milijun građana bi isto tako htjeli doći do Bijele kuće, ući unutra, ne znam zašto američka Vlada to ne dozvoljava", zaključuje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali