PREMIJER NAKON PUCNJAVE: / 'Ovo je pokušaj ubojstva, sve nas dovodi u novu situaciju... Nema odgovornosti ministra Božinovića'

Image
Foto: RTL

Premijer Plenković govorio je nakon pucnjave na Markovu trgu u kojem je ranjen policajac

12.10.2020.
10:29
RTL
VOYO logo

Jutros je na Markovu trgu muškarac u rafalnoj pucnjavi ranio 31-godišnjeg policajca, a potom se na Jabukovcu ustrijelio. Pristižu i izjave očevidaca, a forenzičari već istražuju Markov trg u potrazi za dokazima.

Sva događanja u Saboru i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini su otkazana, doznaje N1. Policajac ima četiri prostrijelne rane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UPUCAN POLICAJAC NA MARKOVOM TRGU: /

Ranjen je u ruku i u obje strane trupa, čula se rafalna paljba; Počinitelj se ubio

Image
UPUCAN POLICAJAC NA MARKOVOM TRGU: /

Ranjen je u ruku i u obje strane trupa, čula se rafalna paljba; Počinitelj se ubio

Oko 10.30 sati novinarima su se obratili premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Plenković: 'Pokušaj teškog ubojstva'

Prvi je govorio premijer Plenković. "Kao što ste čuli i vidjeli, ovdje je došlo do pokušaja teškog ubojstva pred zgradom Vlade. Osoba koja je to pokušala, počinila je samoubojstvo. Policija i nadležno Državno odvjetništvo će poduzeti sve radnje da bi doznali što, kako i zašto se dogodilo. Želimo ranjenom policajcu brz oporavak i svu potporu njemu i njegovoj obitelji. Ovo je događaj za kojeg u ovom trenutku nemamo dovoljno saznanja da bismo ga mogli ozbiljno sagledati, treba vidjeti je li to nešto individualnog karaktera", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je vrlo kompleksno. Varijanta s potpunim zatvaranjem je moguća", rekao je premijer. "Ako je omogućeno da ljudi dolaze, oni u svojim torbama mogu nositi štogod hoće i to je problem. Situacija s Ulicom Tituša Brezovačkog je kritična, jer on je došao pješice, a mi na to nismo mogli računati", rekao je premijer.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio odgovornost ministra Božinovića

"Vidim da je već počelo medijsko propitivanje. Vrlo je jasan odgovor - ne, sada i u naredne četiri godine", poručio je Plenković medijima na pitanje o odgovornosti ministra Božinovića

Nakon premijera govorio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravili smo nekoliko verzija osiguranja Trga sv. Marka. Ova i ovakve situacije je moguće u najvećoj mjeri zaštititi ako se ovaj trg potpuno zatvori, a to znači da ne samo vozila, već i pješaci mogu prolaziti samo s propusnicama ili se staviti kontrolne točke. Ovdje imamo i crkvu i odluku Ustavnog suda, ali kad bismo htjeli podići razinu sigurnosti na maksimalnu, to bi značilo da nema slobode kretanja. Sigurnosno bi bilo bolje da su institucije negdje drugdje", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Istaknuo je kako je ranija situacija s performansom Ivana Vilibora Sinčića i istovarom lubenica pred zgradom Vlade ozbiljno shvaćena te da su otada izrađena tri protokola, no detalje nije otkrio, kao niti to kada će osiguranje na Markovu trgu biti pojačano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna novinarka je pitala i kako je moguće da nitko od policajaca nije vidio kako muškarac dolazi s puškom na trg. "To je, gospođo draga, jedno hipotetsko pitanje. Nemoguća je misija da se nekoga tko je odjeven na način na koji je moguće da nosi oružje ispod zaustavlja", rekao je Božinović naglasivši kako i među novinarima vidi osobe koje su odjevene tako da bi ispod odjeće mogle nositi oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo