ŽESTOKI UDAR / Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od izjava Lauca: 'Posebno od njegovih poruka kojima proglašava pandemiju na bilo koji način završenom'

Članovi Znanstvenog savjeta danas su se oglasili priopćenjem za medije, u kojem se ograđuju od statova Gordana Lauca o pandemiji

22.10.2021.
9:03
Davor Puklavec/PIXSELL

Članovi Znanstvenog savjeta danas su se oglasili priopćenjem za medije o statovima Gordana Lauca o pandemiji.

"U potpunosti se ograđujemo od svih istupa prof. dr. sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 od ljeta 2020. godine do danas. Pritom, posebno se ograđujemo od njegovih poruka ili insinuacija gdje proglašava pandemiju na bilo koji način završenom, tvrdi da postoje okolnosti u kojima se 'bolje' zaraziti, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi, ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva sa cijepljenjem", kažu članovi Znanstvenog savjeta.

"Nadalje, svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima prof.dr.sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 ne govori istinu. Naši stavovi o pandemiji COVID-19 temeljeni su na već postojećem predznanju iz potrebnih struka i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu, te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju COVID-19, koje javnosti zatim treba dodatno objasniti. Zbog toga je iznimno važna odgovorna interpretacija znanstveno prihvaćenih spoznaja u svakom trenutku pandemije, kako bi se javnost ispravno informirala, te se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili ljudski životi i očuvala ekonomska aktivnost građana Republike Hrvatske", kažu u priopćenju za medije kojeg potpisuju prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, dr. sc. Petra Klepac, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić te akademik Igor Rudan.

Nakon objave na Facebooku, stigao mu odgovor iz Vlade

Podsjećamo, Lauc je na Facebooku nedavno objavio da je gotovo konsenzus Znanstvenog savjeta bio "da su cjepiva loša zaštita od zaraze".

Na tu njegovu izjavu promptno je reagirala i Vlada kazavši da su "svi znanstvenici u Savjetu suglasni da je cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali