NOVI ZAKON

ZABRANA PUŠENJA: Zonama bez cigareta moći će se proglasiti cijeli trgovi i ulice

Prema prijedlogu izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda jedinice lokalne samouprave mogu proglasiti nepušačke zone. Zonama bez cigareta moći će se proglasiti cijeli trgovi, ulice i prostori uz razne javne objekte, objavio je HRT.

Ugostitelji se pribojavaju da će biti zabranjeno pušenje na terasama, a odluka koji uopće dio grada izabrati itekako može biti diskutabilna.

Dario Nakić, bivši ministar zdravstva, gostujući u HRT-ovoj emisiji Tema dana rekao je da u skladu s EU-ovom direktivom treba donijeti odredbe kojima će se na novim pakiranjima cigareta morati istaknuti sličice.

ZABRANA PUŠENJA NA TERASAMA: ‘Prijeti nam zatvaranje kafića i otkazi brojnim radnicima’

“Prema odredbama te direktive cigarete će se s novim obilježjima prodavati od 20. svibnja 2017. godine. Željeli smo i neke odredbe iz staroga zakona poboljšati. Naime, sadašnjim zakonom u Hrvatskoj se u brojnim ugostiteljskim objektima ne primjenjuju odredbe zakona o nepušenju. Osim toga, u prostorijiama u kojima se puši inzistirat će se na dosljednoj primjeni pravilnika u vezi s ventilacijom i da su prostorije u kojima se puši odvojene od onih u kojima se ne puši, dodaje Nakić.

Promocija zdravog načina života

U vezi s nepušačkim zonama, koje mogu donijeti jedinice lokalne samouprave, idu prema cilju promoviranja zdravog načina života. Dakle, ova stavka o nepušačkim zonama navodi i to da jedinica lokalne samouprave može, u onim mjestima gdje želi promovirati određene vrste turizma (zdravstvenog), donijeti odluku da određeni dio grada ili mjesta proglasi zonu gdje se ne puši – ali samo u unutrašnjim prostorima.

VLADA MIJENJA ZAKON, USKORO ZABRANA PUŠENJA NA JAVNIM MJESTIMA? ‘Neće se moći pušiti ni na terasama’

Nenad Šepak, predsjednik ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, rekao je da oni građani koji puše, ali i oni koji ne puše, ne smiju biti građani drugog reda.

“U javnoj raspravi uputili smo dopis prema Ministarstvu zdravlja gdje smo smo željeli dobiti tumačenje što je to točno nepušačka zona. Dobili smo odgovor koji nas nije zadovoljio, a odnosio se na javni prostor, što uključuje i vanjski i unutarnji”, rekao je Šepak.

‘To će biti teže provesti’

“No ovo što je sada rekao gospodin Nakić nas bi zadovoljilo, a posebno ako bismo dobili pisanim putem”, dodao je.

Pročelnica Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba, Mirka Jozić, rekla je da će u vezi s aktualnim pitanjem konzultirati i struku i građane, preko mjesnih odbora i Vijeća gradskih četvrti, da se vidi što oni o tome misle.

“Ne možemo sada još reći bi li jedan dio grada bio nepušačka zona. Kako bi se odredbe o nepušačkim zonama odnosile na unutrašnje prostore – to će biti teže provesti”, rekla je.

Povratak na Net.hr