KORONAVIRUS UŽIVO / Imamo 88 novozaraženih i 11 preminulih: 'Indijski soj ima veću zaraznost i puno brže se širi, ali bez straha, cjepivo štiti i od njega'

Danas je zabilježeno 88 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te 11 preminulih osoba

4.6.2021.
7:06
Matija Habljak/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
  • Na bolničkom liječenju je 649 osoba, od čega su 63 na respiratoru, a oporavilo se 340 ljudi
  • Utrošeno je 1.885.003 doza cjepiva, a obje doze je primilo 537.965 osoba
  • Jadranska obala prema ECDC-u je u 'narančastoj zoni', ostatak Hrvatske 'u crvenom'
  • U Virovitičko-podravskoj županiji uvode testiranje za svatove i 'covid bus'

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

EU predlaže WTO-u plan za ubrzanje proizvodnje cjepiva

14:45 - Europska unija je u petak Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) poslala plan koji bi trebao omogućiti veću proizvodnju i dostupnost cjepiva protiv covida-19, ističući da je to bolji način od ukidanja patentnih prava što predlažu Sjedinjene Države.

“Naš neposredni, hitni cilj je osigurati jednak pristup cjepivima za zemlje niskog i srednjeg dohotka, da se cjepiva dijele brže i šire. Mi nastavljamo pomagati povećanje proizvodnje. EU predlaže konkretna kratkoročna i srednjoročna rješenja kako bi se osigurao univerzalni pristup po pristupačnim cijenama”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis istaknuo je da se hitno treba “usredotočiti na ravnomjernu raspodjelu cjepiva protiv covida-10 diljem svijeta”. Dodao je da su glavni problemi u ovom trenutku nedovoljni kapaciteti proizvođača cjepiva da brzo proizvodu tražene količine.

Što se tiče prava intelektualnog vlasništva, Komisija ističe da je dobrovoljno odustajanje od patentne zaštite najučinkovitiji način za ubrzanje i proširenje proizvodnje. U slučajevima kada nema dobrovoljnog pristanka, obvezno odustajanje od patenta, gdje vlada može dati ciljano dopuštenje proizvođaču cjepiva bez pristanka vlasnika patenta, “može biti legitiman alat u kontekstu pandemije”, navodi Komisija.

"Što se tiče širokog odricanja od patenta koje su predložili brojni članovi WTO-a, Europska komisija, iako spremna razgovarati o bilo kojoj opciji koja pomaže da se pandemija što prije završi, nije uvjerena da bi to moglo pružiti najbolji trenutni odgovor za postizanje cilja o širokoj i pravodobnoj raspodjeli cjepiva, što je svijetu hitno potrebno”, navodi Komisija.

U planu Komisije se kaže da je najvažnije ograničiti korištenje izvoznih restrikcija i osigurati otvorene lance opskrbe. Drugi element plana predstavlja poziv Komisije vladama da snažno potiču i podrže proizvođače i istraživače da prošire proizvodnju i osiguraju cjepiva po dostupnim cijenama za siromašnije zemlje.

Španjolska želi cijepiti mlade između 12 i 17 godina prije početka škole

14:07 - Španjolska vlada objavila je u petak da želi cijepiti učenike od 12 do 17 godina protiv covida-19 prije početka školske godine u rujnu."Želimo predložiti Povjerenstvu za javno zdravstvo, koje potvrđuje odluke u vezi zdravlja, da počnemo cijepiti adolescente od 12 do 17 godina prije početka školske godine, oko dva tjedna ranije", rekla je ministrica zdravstva Carolina Darias na španjolskoj državnoj televiziji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je krajem svibnja upotrebu cjepiva Pfizer/BioNTech za djecu do 12 do 15 godina i to cjepivo je tako postalo prvo odobreno za adolescente u 27 članica Europske unije. Među drugim velikim zemljama EU, Francuska je u srijedu najavila da se mladi između 12 i 18 godina mogu cijepiti od 15. lipnja, Italija je u četvrtak otvorila cijepljenje protiv covida za sve dobne skupine od 12 godina, dok je Njemačka najavila da namjerava 7. lipnja pokrenuti cijepljene za starije od 12 godina. 

Španjolska, jedna od najpogođenijih europskih zemalja s oko 80.000 umrlih, predviđa cijepiti 70 posto stanovništva do kraja kolovoza. Do sada je ta zemlja s blizu 47 milijuna stanovnika u potpunosti cijepila 21 posto stanovništva ili blizu 10 milijuna ljudi, a oko 39,5 posto primilo najmanje jednu dozu.

Brodsko-posavska: 5 novozaraženih

13:37 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije nešto kasnije tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno je 6 novooboljelih osoba od COVID-19. Tijekom današnjeg dana (4. lipnja 2021.) zabilježeno je 5 novooboljelih osoba od COVID-19. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako iznosi 11.910.

U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od posljedica bolesti COVID- 19. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako i dalje iznosi 237.

U slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" hospitalizirano je ukupno 29 osoba  od čega je 5 na respiratoru. U novogradiškoj Bolnici hospitalizirane su 4 osobe od čega je jedna osoba na respiratoru.

Prema podacima policijske uprave Brodsko-posavske županije trenutno se pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji nalazi 280 osoba.

Krapinsko-zagorska: 5 novozaraženih, 1 preminula osoba

13:34 - Na području Krapinsko - zagorske županije evidentirano je 5 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Marija Bistrica, Hrašćina, Zlatar, Zabok, Bedekovčina.

Oporavilo se 7 osoba a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko - zagorske županije iznosi 52. U samoizolaciji se nalazi 96 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 20 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima 1 osoba na respiratoru.U posljednja 24 sata preminula je 1 osoba saSARS CoV-2 infekcijom.

Od sutra u Sloveniju i s brzim negativnim testom

13:29 - Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji u tu zemlju će se od subote moći ulaziti i sa negativnim brzim antigenskim testom, a vlada je najavila i daljnja popuštanja mjera za idući tjedan.

Ulazak u Sloveniju bez karantene bio je od kraja prošle godine, osim za izuzetne slučajeve, poput medicinskih, obrazovnih ili skrbi za obitelj i nekretninu, moguć samo uz negativan PCR test, a od sutra se dopušta i ulazak s negativnim brzim testom, s time da od uzimanja uzorka do dolaska na granicu nije prošlo više od 48 sati.

U sklopu popuštanja mjera vlada je odredila da od ponedjeljka opet dopusti aktivnosti dimnjačara i građevinske radove, u cjelini se dopušta kongresna djelatnost u turizmu, a hoteli će moći popunjavati tri četvrtine smještajnih kapaciteta. Uvjet je da su gosti cijepljeni, da su covid-19 preboljeli ili imaju negativan test, a ista pravila vrijede i za bazene koji se također mogu otvoriti.

Kako je u vezi s predstojećom ljetnom sezonom upozorilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, Slovenija još uvijek ne izdaje digitalne potvrde o covid statusu, pa će Slovenci koji putuju u inozemstvo s potvrdama koje u domovima zdravlja dobivaju nakon cijepljenja moći putovati samo u Hrvatsku i Austriju s kojima o tome postoje bilateralni dogovori, dok će za druge zemlje trebati liječničku potvrdu izdanu na dva jezika EU-a.

Tek će uvođenje jedinstvene digitalne potvrde za cijelu EU omogućiti cijepljenima, onima koji su preboljeli bolest i onima s negativnim testom, da širom Europe putuju bez ograničenja, upozorio je Andrej Šter, vođa konzularnog odjela na ministarstvu vanjskih poslova. Istodobno, on je upozorio potencijalne turiste da ne odlaze na daleke i riskantne destinacije jer ovog ljeta neće moći računati na organiziran hitni povratak kući od strane države, odnosno repatrijaciju, kako je to bilo prošle godine s onima koji su se našli u nevolji i bez mogućnosti povratka.

Slovenska vlada u petak je objavila da je u 24 sata zabilježeno 280 novih slučajeva zaraze i dvije smrti od posljedica covida-19. Premda se situacija popravlja, u bolnicama je još uvijek 205 covid pacijenata, od čega njih 59 na intenzivnim odjelima. Postotak pozitivnih testova iznosio je 7,2 posto, a sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 259.

Splitsko-dalmatinska županija: 10 novozaraženih, 2 preminulih

13:27 - Stanje sa covid pacijentima u splitskoj bolnici sve je bolje, manje je hospitaliziranih, ali i onih najtežih bolesnika - na respiratorima, bolnica se vraća na prijašnji rad, no potrebno je i dalje cijepiti što više stanovništva, poručili su u petak splitski liječnici i epidemiolozi.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 407 obrađenih testova u proteklih 24 sata deset je novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju - i to iz Kaštela četiri, Splita tri, Ciste Provo dvoje i jedan iz Podstrane. Od ukupnog broja novooboljelih sedam osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Trenutno je ukupno 803 osobe nalaze u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju je 27 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se šest osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrla je 94-godišnja žena i 83-godišnji muškarac, koji su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.    

Da je situacija s covidom puno bolja medijima je danas pred bolnicom potvrdio i ravnatelj dr. Julije Meštrović. Kaže da trenutno imaju 27 bolesnika od čega je njih šest na respiratoru. Budući da se smanjuje ukupan broj covid bolesnika u bolnici se postepeno vraćaju na onakav način rada kakav je bio i ranije.

"Neki odjeli, zavodi i klinike koji su se trebali premještati sada se vraćaju na mjesta gdje su inače radili, a rad cijele bolnice se na taj način normalizira. Mi smo i do sada pružali usluge svim svojim bolesnicima, no sada će nam to biti puno lakše, jednostavnije i dostupnije našim bolesnicima", rekao je ravnatelj dr. Meštrović.

Kod dvije covid pozitivne osobe u Splitu pojavio se indijski soj, a nakon što je otkriven osobe su stavljene u izolaciju. Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin je za Hinu rekla da kada su primijetili grupiranje u jednoj tvrtki odmah su uzorak poslali na sekvenciranje.

"Mi kada primijetimo da se nešto brže širi posumnjamo na novi soj i zato uzorke šaljemo na sekvenciranje. Osobe su odmah stavljene u 14 dnevnu izolaciju i do sada nije bilo daljnjeg širenja. Oni koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva u 90 posto slučajeva su zaštićeni od indijskog soja, odnosno ukoliko i razviju simptome bolesti neće biti loših ishoda. Panike nema, a za očekivati je da će biti i novih sojeva sve dok se građani ne cijepe", kazala je Karin.

Poručila je da se svi moramo cijepiti u kratkom vremenu i odjednom, a ne da dio populacije ostane neprocijepljen jer onda na njima soj mutira. Izvijestila je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno 34 posto cijepljenih.

RDIF: Očekujemo da će WHO odobriti Sputnjik V u iduća dva mjeseca

13:26 - Rusija očekuje da će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobriti rusko cjepivo Sputnjik V u iduća dva mjeseca, rekao je u petak Kirilj Dmitriev, čelnik ruske zaklade RDIF, zadužene za distribuciju tog lijeka. 

Dmitriev je agenciji Reuters rekao da Europska agencija za lijekove (EMA), koja također provjerava Sputnjik V, „ima sve postojeće osnovne informacije“ te zasad nema kritika prema cjepivu.  Dmitriev nije prognozirao kad će svoju odluku donijeti i EMA, preusmjerivši pitanje prema toj europskoj agencij, pa je dodao da na rusko cjepivo prigovore nije imao ni WHO nakon par inspekcija. 

Rus nije htio otkriti koje su proizvodni pogoni posjećeni tijekom provjere. "Vidimo da inspektori zadržavaju profesionalni pristup. Nema značajnih kritičkih napomena, barem zasad“, rekao je Dmitriev. "Ne bismo nikoga pozvali da nismo apsolutno sigurni u transparentnost procesa“, dodao je. 

U petak je optimističan bio i ruski ministar zdravstva Mihail Muračko. "Sve ide prema planu. Oni moraju pripremiti izvješće i dati preporuke kako zatvoriti određena pitanja“, rekao je o WHO-u i EMA-i na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a prenosi agencija France Presse. 

Mađarska je zasad jedina država Europske unije koja cijepi ruskim cjepivom, a Slovačka će to započeti 7. lipnja, obje ne čekajući odobrenje EMA-e. 

Indijski volonter velikog srca pomaže siromašnoj djeci u borbi protiv covida

13:25 - Indijac Ashok Kurmi je volonter koji poput socijalnog radnika pomaže svojim brojnim mladim obožavateljima u borbi protiv koronavirusa u sirotinjskim četvrtima Mumbaija odjeven u klauna. U crvenom odijelu klauna jarkih boja, s perikom u duginim bojama i živopisno našminkanim licem, taj 37-godišnji menadžer dane provodi dezinficirajući javne prostore, distribuirajući maske za lice i šireći svijest o covidu-19.

"Općinski radnici pri obilasku siromašnih gradskih četvrti odjeveni su u kompletu zaštitnu opremu koja plaši njihove stanovnike, osobito djecu", rekao je Kurmi AFP-u. "Zahvaljujući različitim kostimima klauna mogu informirati stanovnike o covidu, pritom ih ne plašeći i mogu im bar malo pomoći."

U posljednjih godinu dana često se maskirao u Djeda Mraza, Mickeyja Mousea i Marvelova superheroja Spidermana. No djeci je, čini se najmilije kad im stigne odjeven u klauna. Kad je nedavno posjetio najveće indijsko sirotinjsko naselje Dharavi, djeca su ga oduševljeno slijedila, skandirajući "joker, joker", pružajući mu pritom dlanove da ih dezinficira.

Uz pomoć vizualnih pomagala i plakata, Kurmi im je strpljivo pokazivao kako pravilno prati ruke i nositi zaštitne maske za lice. "Posljednjih sam 15 godina radio u jednoj farmaceutskoj tvrtki, no socijalni rad, posebno s djecom, moja je strast", rekao je.

Kaže da na kupnju kostima, šminke, dezinficijensa i zaštitnih maski troši oko 15.000 rupija (oko 205 dolara), što je trećina njegove mjesečne plaće. Dok se Mumbai priprema za treći val koronavirusa, njegovi napori postaju još važniji.

Pandemija koronavirusa opustošila je Indiju, zarazila je preko 28 milijuna ljudi i ubila ih više od 300.000. Unatoč rizicima kojih je svjestan dok posjećuje gusto naseljena područja poput Dharavija, Kurmi kaže da nije zabrinut. "Dok ova pandemija ne završi, nastavit ću pomagati ljudima kao klaun", kaže uz osmijeh. 

Tijekom pandemije u Njemačkoj naglo porasla potrošnja kokaina

13:23 - Tijekom pandemije koronavirusa u Njemačkoj se osjetno povećala potrošnja kokaina, pokazalo je jedno istraživanje javnog servisa ARD objavljeno u petak. Analize otpadnih voda u Berlinu, koje su za ARD u svibnju proveli stručnjaci Berlinske vodoopskrbe i Tehničkog sveučilišta u Dresdenu, pokazale su dvostruko veću količinu tvari koje nastaju konzumacijom kokaina nego prilikom posljednjeg mjerenja 2017.

I u ostalim njemačkim gradovima poput Dresdena, Nürnberga ili Erfurta je naglo porasla konzumacija kokaina. "Gradovi koji su prije bilježili nisku konzumaciju se sada nalaze među onima gdje je potrošnja kokaina u najsnažnijem porastu", rekao je voditelj projekta za urbanu hidrologiju pri Tehničkom sveučilištu u Dresdenu Björn Helm.

Povećanje prometa kokaina potvrđuju i istražni organi u Berlinu. "Mi ne samo u Berlinu nego i na području cijele Njemačke bilježimo porast broja kaznenih djela vezanih uz konzumaciju i prodaju kokaina", rekao je Olaf Schremm, predvodnik odjela za borbu protiv narkotika pri Berlinskoj policijskoj upravi.

"Ekstremni porast" konzumacije kokaina, kako je rekao Schramm, povezan je i s novim servisom "online dostave" narkotika. "To je fenomen kojeg smo otkrili tijekom pandemije", rekao je Schremm koji je ukazao i na rekordne zaplijene kokaina poput onog početkom godine u hamburškoj luci kada je zaplijenjeno 16 tona kokaina.

Psiholozi porast konzumacije kokaina povezuju i s većim opterećenjima koje je donijela pandemija poput rada od kuće ili online nastava. "Posebno se žene nalaze pod pritiskom jer su mišljenja da moraju uvijek funkcionirati sto posto", kaže Ute Keller, liječnica na Klinici za ovisnosti u Berlinu.

Zagreb: 19 novozaraženih

12:58 - U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježena 19 novooboljela osoba od covida-19, priopćio je u petak Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar".  Trenutno je u Zagrebu 418 aktivnih slučajeva, izvijestili su iz "Štampara".

Broj potencijalno ozdravljenih, odnosno oporavljenih osoba je 67.933, što je 82 osoba više nego jučer.  Tijekom proteklog dana, zbog pozitivnog nalaza kod četiri učenika osnovnih škola, mjera samoizolacije izrečena je za 77 učenika. 

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata nema novooboljelih osoba. U Karanteni Grada Zagreba ne nalazi se niti jedna osoba. Tijekom jučerašnjeg dana na cijepnim punktovima u Zagrebu, cijepljeno je 3076 osoba. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju nije bilo PCR testiranja. 

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 82 novooboljele osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 267 osoba. Od 82 obrađene pozitivne osobe, 36 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 36 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, a obrada za sedam osoba je u tijeku. Kod dvije je osobe moguća izloženost u odgojno-obrazovnim ustanovama, a kod jedne je osobe moguća izloženost u zdravstvenoj ustanovi, navode iz NZJZ-a.

WHO: Zbog ograničene opskrbe cjepivom, cijepljenje djece nije prioritet

12:23 - Vodeća stručnjakinja Svjetske zdravstvene organizacije za cjepiva, Kate O'Brien u četvrtak je rekla da imunizacija djece protiv koronavirusa iz perspektive WHO-a ne spada u visoki prioritet, s obzirom na iznimno ograničenu globalnu opskrbu dozama cjepiva.

Dr. Kate O’Brien je rekla da cijepljenje djece ne bi trebalo biti u fokusu programa cijepljenja protiv covida-19, premda sve veći broj bogatih zemalja odobrava cjepivo protiv koronavirusa za djecu od 12 do 15 godina, piše ABC.

S obzirom na to da je rizik od razvoja teškog oblika ili smrtnog ishoda od covida među djecom iznimno nizak, svrha njihova cijepljenja u vrijeme pandemije uglavnom je zaustaviti prijenos bolesti, smatra O'Brien, pedijatrica i direktorica WHO-ova Odjela za cjepiva.

"Također, s obzirom na to da smo sada u situaciji u kojoj su zalihe cjepiva nedostatne za sve ljude u svijetu, cijepljenje djece trenutačno ne spada u prioritete", kazala je. 

Ona smatra da je u ovom trenutku ključno zajamčiti cijepljenje zdravstvenih radnika, starijih ljudi ili pacijenata koji već boluju od nekih bolesti te takve osobe posvuda u svijetu cijepiti prije tinejdžera i djece.

Kanada, Sjedinjene Države i zemlje EU-a nedavno su odobrile neka cjepiva protiv koronavirusa i za djecu u dobi od 12 do 15 godina, jer su nadomak ispunjavanju prvobitnog cilja - procjepljivanju odrasle populacije.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je bogate zemlje da doniraju cjepivo siromašnim državama, umjesto da cijepe svoje adolescente i djecu. Porazan je podatak po kojemu je u siromašnim zemljama svijeta dosad upotrijebljeno manje od 1 posto cjepiva protiv covida-19.

O’Brien smatra da bi djecu trebalo cijepiti "u dogledno vrijeme, kada se ponuda cjepiva na tržištu znatno poveća". Dodala je kako misli da ne treba cijepiti djecu prije nego što ponovno krenu u školu, sve dok su odrasli koji su bili u kontaktu s njima cijepljeni.

"Cijepljenje djece zbog povratka u školske klupe nije ključan uvjet za njihovo sigurno pohađanje nastave. Njihov siguran povratak u škole jamčit će cijepljenje članova kućanstva i osoba koje su u većoj opasnosti."

Imamo 88 novozaraženih i 11 preminulih

11:39 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 88 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1682. Među njima je 649 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 63 pacijenta. Preminulo je 11 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 357 197 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8067 preminulo, ukupno se oporavilo 347 448 osoba od toga 340 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 9 106 osoba. Do danas je ukupno testirano 2 034 875 osoba, od toga 2 675 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 3. lipnja utrošeno je 1 855 003 doza cjepiva. Dosad je 1 317 038 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 537 965 primilo obje doze. Na dan 3. lipnja utrošeno je 7 689 doza cjepiva.

Šibensko-kninska: 6 novozaraženih

11:31 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 6 je osoba oboljelo od COVID-19 infekcije. Trenutno je 70 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 23 pacijenata, od kojih su dva na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječe dva pacijenta. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 460 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 52 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Ličko-senjska: 2 novozaraženih

10:53 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 2 su  novooboljele osobe od COVID-19, 2 osobe su izliječene. Oboljele osobe su s područja Brinja i Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 4591 osoba od čega je 38 aktivnih slučaja, 153 osobe su  preminule te je ukupno izliječeno 4400 osoba.  
Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 12 osoba. 

U posljednja 24h provedeno testiranje nad 13 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivne su 134 mjere samoizolacije.

Koprivničko-križevačka: Bez novozaraženih

10:52 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području Koprivničko-križevačke županije nema novih slučajeva bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno su aktivna 42 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 11 osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi deset osoba.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena kod 8125 osoba

Karlovačka: Bez novozaraženih

10:50 - Karlovačka županija u posljednja 24 sata nema slučajeva preminulih od posljedica koronavirusa niti novozaraženih osoba.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 26 osoba: OB Ogulin 4, OB Karlovac 22. U posljednja 24 sata je 1 novoprimljena COVID pozitivna osoba, a 1 otpuštena osoba. Na respiratoru se nalaze 3 COVID pozitivne osobe, u OB Karlovac. U posljednja 24 sata na COVID odjelu nema umrlih, izvijestio je Stožer civilne zaštite Karlovačke županije.

Po izvješću PU karlovačke, u samoizolaciji se nalazi 144 osoba.

Zagrebačka: 19 novozaraženih

10:49 - U Zagrebačkoj županiji je u protekla 24 sata zabilježeno 19 novooboljelih osoba od covid-19, a ozdravilo ih je sedam, priopćio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite. Trenutno je u županiji aktivno 303 slučaja zaraze.

Od 19 novooboljelih osoba, dvije su iz Samobora, troje iz Zaprešića i Velike Gorice, dvoje iz Vrbovca, po jedna osoba iz Jastrebarskog, Dugog Sela, Svetog Ivana Zeline te dvije osobe u općini Križ, i po jedna osoba iz općina Bistra, Stupnik, Orle i Brckovljani.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije od početka pandemije do danas do 10 sati evidentirano je 30.186 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječena je 29.808 osoba, a 75 osoba je umrlo, navodi u priopćenju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije. 

Dubrovačko-neretvanska: 2 novozaraženih

10:48 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije osobe ženskog spola. Jedna osoba je iz Vele Luke, a jedna nema prebivalište na području naše županije.

Izliječeno je šest osoba: tri iz Metkovića, dvije iz Dubrovnika te jedna koja nema prebivalište na području naše županije. U posljednja 24 sata obrađena su 163 uzorka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 75 661 uzorak. U OB Dubrovnik hospitalizirano je pet osoba pozitivnih na koronavirus. U samoizolaciji su 144 osobe.

Međimurska: 1 novozaražena osoba

10:47 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 2 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih slučajeva, dok je iz drugih županija prijavljen 1 pozitivan slučaj kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 17 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 150. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 59 773 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 29 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, otpušten je 1 pacijent te nema pacijenata na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Varaždinska: 14 novozaraženih, 2 preminulih

10:46 - U Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 100, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 248.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 74 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih je 38 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 36 osoba je smješteno u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja se nalazi 7 osoba, od kojih 6 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 158 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 12 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 7 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 21.929 osoba pozitivnih na COVID-19, a preminulo je 559 osoba. Aktivnih slučajeva je 183.

Virovitičko-podravska županija: 4 novozaraženih

10:11 - Četvero novozaraženih virusom SARS-CoV-2, po dvoje iz Slatine, te iz Virovitice i Suhopolja, bilježi područje Virovitičko-podravske županije u posljednjem 24-satnom razdoblju, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Testiranih je bilo 43, pa je udio novopozitivnih 9,43 posto. Na bolničkom liječenju je ukupno 15 pacijenta, od čega je njih 13 u Općoj bolnici Virovitica, te dvije osobe u KBC-u Rebro.

Od početka epidemije korona virusa, s područja VPŽ, virusom SARS-CoV-2, zarazilo se je 4.076 osoba. Nažalost, 137 ljudi je preminulo od posljedica infekcije COVIDOM-19.

Vukovarsko-srijemska: 4 novozaraženih

10:05 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 4 nove pozitivne osobe na COVID-19, od kojih je 1 pozitivna na PCR testiranju, a 3 na brzom antigenom testu (po 1 osoba iz Privlake, Gradišta, Nuštra i Babine Grede). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 12309, od kojih je 11942 izliječenih, a ukupno je preminula 251 osoba. Trenutno je u županiji 25 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirana je 61 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 68989. U samoizolaciji na području županije je 297 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 4 radnika iz sustava zdravstva (2 druga zdravstvena radnika, 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 1 radnik (1 drugi zdravstveni radnik). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 7 nastavnika i 8 učenika. U samoizolaciji se nalazi 5 nastavnika i 156 učenika.

Osječko-baranjska: 5 novozaraženih, 1 preminula osoba

9:50 - Tijekom protekla 24 sata obrađeno je 96 uzoraka, 5 je pozitivnih uz 27 hospitaliziranih, od čega su tri osobe na respiratoru. Preminula je jedna osoba, a 493 su u samoizolaciji.

Rađa: 'Ne treba strahovati od indijskog soja, cjepivo štiti i od njega'

9:27 - Epidemiološka situacija je iz dana u dan sve povoljnija, a u zemlju stiže sve više cjepiva, iako je interes za cijepljenje u padu.

“Cijepljenje još uvijek ide dobro, još uvijek ima dosta zainteresiranih, ali zadnjih dana primjećujemo da broj zainteresiranih postaje sve manji, to više nije pritisak kao krajem travnja i početkom svibnja”, rekao je za N1 ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa i pozvao sve da se cijepe.

“Jedino nas procijepljenost dovodi u koliko-toliko normalno stanje. Velik je broj ljudi koji kalkuliraju, bi li se cijepili prije ili poslije ljeta, prije zime pa onda oni koji su preboljeli Covid-19 razmišljaju hoće li se i kada cijepiti… Preporuka je da nema nikakvog odgađanja, čim prođu tri-četiri mjeseca od oboljenja, vrijeme je za cijepit se. A oni koji razmišljaju da se cijepe prije zime, još nema jasnih stavova hoće li biti potrebna treća doza. Ovo je sve nova faza”, rekao je Rađa.

U Splitu su zabilježena dva slučaja indijskog soja, no Rađa kaže da građani ne trebaju strahovati. “Cjepivo štiti i od tog soja. Britanski i indijski soj u posljedicama nisu ništa gori od onog prvog soja. Pitanje je jedino veće zaraznosti, da se puno brže širi, no ako ima dovoljan broj procijepljenih osoba, virus se nema kuda širiti”, rekao je Rađa.

Zadarska: 11 novozaraženih

9:11 - Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. 4 novooboljele osobe izolaciju provode na području Biograda, 2 na području Zadra te po jedna na području Benkovca, Obrovca, Bibinja, Kolana i Pakoštana.

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 182 uzorka,  pod aktivnim nadzorom je 548 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 20 osoba. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitaliziran je 21 bolesnik od kojih je 4 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju su 3 pacijenta   oboljela od koronavirusa.

Istarska: 1 novozaražena i 1 preminula osoba

9:09 - Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 222 uzoraka briseva na COVID-19, potvrđena je 1 novozaražena osoba, radi se o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Izliječene su 3 osobe.

U mjerama samoizolacije nalazi se 838 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 19 osoba, a od toga se 1 osoba nalazi u respiracijskom centru.

U Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1940. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

Primorsko-goranska: 12 novozaraženih

8:48 - U Primorsko-goranskoj županiji je 12 novooboljelih, od 316 testiranih. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koje se liječe od koronavirusa iznosi 23. Na respiratoru se danas nalaze 2 pacijenta, jednaki broj kao i jučer.

U VPŽ se uvodi brzo testiranje svatova i 'covid bus'

8:30 - Zavod za javno zdravstvo “Sv. Rok” Virovitičko-podravske županije objavio je upute za uzimanje uzoraka i testiranje brzim testovima na koronavirus za potrebe svadbenih svečanosti.

Testirati se ne moraju osobe:

  • preboljele od COVID- 19 najviše 180 dana od dana oboljenja
  • osobe koje su prije više od 14 dana primile 2. dozu cjepiva protiv COVID-19
  • preboljeli od COVID-19 i cijepljeni jednu dozu cjepiva
  • djeca mlađa od 12 godina također se ne moraju testirati

Upute za uzimanje uzoraka i testiranje osoba koje je potrebno testirati:

Uzimanje i testiranje uzoraka provodi se po prethodnoj najavi i dogovoru isključivo od strane organizatora vjenčanja (restorani, voditelji svečanih sala, hoteli i sl.). Organizator vjenčanja dužan je 2 – 3 dana prije vjenčanja poslati popis uzvanika svadbene svečanosti uključujući osoblje, glazbu i sve sudionike na e-mail adresu: covidtestvjencanje@zzjzvpz.hr Potrebni podaci uzvanika su: ime, prezime, datum rođenja, mjesto stanovanja.

Obvezno je naznačiti broj uzvanika koji će biti testirani dan prije vjenčanja (npr. petkom) – vrijedi za sve lokalne uzvanike, te broj uzvanika koji će biti testirani na dan vjenčanja (npr. subotom) – odnosi se na uzvanike iz drugih gradova, država, glazbeni sastavi i sl. – ako nisu obavili testiranje na svom području.

Uzimanje uzoraka dan prije vjenčanja – petkom (ako je svadbena svečanost subotom) provodi se na lokaciji: Virovitica, Ljudevita Gaja 21 (Izdvojen kontejner – ulaz kod željezničkog kolodvora – male stanice) od 15:00 do 17:00 sati.

Uzimanje uzoraka na dan vjenčanja isključivo za uzvanike iz drugih gradova, država, glazbeni sastavi i sl. provodit će se po dogovoru putem e-mail adrese: covidtestvjencanje@zzjzvpz.hr kada se s organizatorom vjenčanja dogovara točan termin uzorkovanja.

Organizator vjenčanja (restorani, voditelji svečanih sala, hoteli i sl.) dužan je prethodno izvršiti uplatu brzih testova.

Uz to, dd idućeg tjedna, moći će se cijepiti tko god želi, bez posebne najave ili naručivanja kod liječnika ili naručivanja „preko platforme“, jer u Hrvatsku stižu velike količine Pfizer cjepiva. O tome je bilo riječi na sastanku ministra zdravstva Vilija Beroša s ravnateljima lokalnih zavoda za javno zdravstvo. Zaključeno je da je ključno intenzivirati kampanju za cijepljenje, kako bi se procijepio što veći broj građana. S tim u vezi, od polovice lipnja, na području naše županije, uvest će se i cijepljenje putem COVID busa, mobilnog vozila koje će u dogovoreno vrijeme boraviti na određenom području i cijepiti stanovnike ruralnih dijelova naše županije, za što će biti zadužen Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok. To će biti jedini mobilni sustav cijepljenja u Hrvatskoj.

Bjelovarsko-bilogorska: Bez novozaraženih

8:24 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata nema potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju 8 pacijenta zaraženih koronavirusom od kojih je 1 na respiratoru, a na opservaciji je 8 pacijenta. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 278 osoba.

KoHOM opovrgnuo HZZO: Liječili smo 85 posto covid pacijenata

8:21 - Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) opovrgnuli su u petak tvrdnje iz HZZO-a da obiteljski liječnici ne rade s covid pozitivnim pacijentima zbog čega im je odbijeno isplaćivanje covid dodatka premda su, kažu, liječili njih oko 85 posto.

"Najnoviji dopis HZZO-a, čiji je potpisnik ravnatelj Lucian Vukelić, ostavlja bez teksta. U njemu je navedeno kako se obiteljskim liječnicima odbija isplaćivanje covid dodatka sa obrazloženjem da ne rade sa covid pozitivnim pacijentima. Koliko to ne odgovora istini najbolje svjedoči činjenica da su obiteljski liječnici liječili oko 85 posto covid pozitivnih pacijenata, dakle sve one koji nisu bili na bolničkom liječenju", priopćili su iz KoHOM-a.

Podsjetili su da su obiteljski liječnici u svojim ordinacijama i u kućnim posjetama svakodnevno dijagnosticirali covid pozitivne pacijente.

Iz dopisa ravnatelj HZZO-a Luciana Vukelića prenijeli su dio u kojem kaže: „… mišljenja smo da je za rad ordinacije u punom opsegu, prihod predviđen za standardni tim dostatan za podmirivanje realnih troškova, ali ne i za ostvarivanje viška prihoda. Naime, osnovna uloga partnerstva s javnom institucijom kao osiguravateljem je optimalna opstojnost radi osiguranja pravovremene dostupnosti zdravstvene zaštite, a ne zarada odnosno profit.“

"Dakle, dok druge zemlje nagrađuju svoje zdravstvene radnike, ravnatelj HZZO-a poručuje hrvatskim zdravstvenim radnicima da budu sretni što im se omogućava pružati zdravstvenu zaštitu  narodu, a ne da još traže i zaradu?! Zanima nas, postavlja li se Lucian Vukelić isto tako prema npr. plinari, HEP-u, trgovinama gdje nabavlja hranu? Kaže li im da budu sretni što mu mogu dati plin, struju, namirnice, odakle im ideja da još traže i zaradu odnosno profit?", pitali iz KoHOM-a. 

Iz KoHOM-a zahtijevaju da vodeći ljudi u državi "konačno preuzmu odgovornost za posao koji rade". Konkretno su zatražili odgovornost Lucijana Vukelića "za rastjerivanje deficitarnog kadra iz zemlje i za kadrovsku devastaciju hrvatskoj zdravstvenog sustava, a posebno obiteljske medicine".

Istaknuli su i da u obiteljskoj medicini u Hrvatskoj već nedostaje nekoliko stotina obiteljskih liječnika i dodali da se na trenutno raspisan natječaj za zapošljavanje 10 liječnika obiteljske medicine u Domu zdravlja Zagreb Centar javila samo jedna osoba pitajući kako je tek u ruralnim i izoliranim mjestima.

Istodobno, pitaju se i tko bi uopće želio ići raditi u granu medicine gdje ih se stalno proziva neradnicima, huška se pacijente da ih prijavljuju, traži se očitovanja na sulude anonimne prijave, ne dopušta se da uopće kažu i prikažu što zaista rade tijekom svog radnog vremena, poručuje se da budu sretni što im se uopće omogućava da rade, a kamoli da traže još i zaradu...

"Krajnje je vrijeme da prestane političko postavljanje osoba na vodeće pozicije zdravstvenog sustava, bez da oni tamo imaju ikakvu odgovornost za rečeno i učinjeno kao i da napokon prestane ovo namjerno i svjesno uništavanje obiteljske medicine u Hrvatskoj", poručili su iz KoHOM-a te izvijestili da je, kao što je i najavio, KoHOM tužio Luciana Vukelića jer je, pred saborskim Odborom za zdravstvo, sve obiteljske liječnike prozvao neradnicima.

Sisačko-moslavačka: 5 novozaraženih

8:20 - Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je pet novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

U dnevnom izvješću Županijskog stožera Civilne zaštite stoji kako su dvije novozaražene osobe iz Siska, a po jedna iz Novske, Popovače i Sunje.

Požeško-slavonska: 4 novozaraženih

7:55 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 31 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 23 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 8 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 111 osoba, a ukupno je testirano 46235 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 30 uzoraka, od kojih je 4 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

U prvom kvartalu zbog pandemije 83 posto manje turista u svijetu

7:05 - Svijetom je u prvom tromjesečju putovalo 83 posto ili 180 milijuna turista manje nego u isto vrijeme 2020., no dolaskom ljeta, uz cijepljenje i politike sigurnog pokretanja turizma, poput EU certifikata, izgledi se za 2021. poboljšavaju, izvijestili su iz Svjetske turističke organizacije - UNWTO.

Sastanak UNWTO-ove Komisije za Europu u Ateni je sredinom tjedna okupio predstavnike europskih članica te UN-ove organizacije, uključujući i Hrvatsku ispred koje je na sastanku bila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima održivog razvoja i ponovnog pokretanja međunarodnog turizma u koordinaciji pod nazivom #RestartTourism, kao podrška sektoru, ali i za širi ekonomski i socijalni oporavak.

S tog sastanka glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili poručio je da Europa ima priliku voditi globalno ponovno pokretanje turizma, sigurno i odgovorno, kao i da vidi i političku podršku, dok je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, kako prenose iz UNWTO-a, potvrdio predanost Grčke usmjeravanju resursa prema ponovnom pokretanju održivog turizma.

Komisija je raspravila i praktične korake UNWTO-a za ponovno pokretanje turizma i podršku milijunima radnih mjesta i poduzeća širom Europe u tom sektoru, među kojima je i jača suradnja UNWTO-a i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u pružanju tehničke pomoći za poticanje gospodarskog oporavka u nekoliko europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, Grčku, Crnu Goru, Gruziju i druge.

Složili su se i da je za oporavak važna suradnja vlada s javnim i privatnim sektorom za rješavanje utjecaja pandemije na turizam i planiranje, pa i u donošenju praktičnih rješenja za najveće izazove s kojima se suočava turizam, a među kojima su i usklađeni protokoli za sigurno ponovno pokretanje sektora u Europi i svijetu.

Nakon što je Europa u prvom tromjesečju zabilježila drugi najveći pad dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje 2020., od 83 posto, u drugom se i trećem tromjesečju očekuju nešto bolje brojke, no još je to, kako kažu iz UNWTO-a, kao i u drugim dijelovima svijeta, daleko od 2019.

Najsporije će se oporaviti regija Azije i Pacifika, u koju je došlo najmanje turista ili 94 posto manje nego u prvom tromjesečju 2020., a treća je, iza Europe, regija Afrike s padom od 81 posto te Bliski Istok i SAD s padom međunarodnih dolazaka stranih turista od 78 odnosno 71 posto.

Blagi optimizam za ljeto za neka tržišta i destinacije, posebice od svibnja do kolovoza, predviđa se zbog cijepljenja i usklađivanja mjera dolaska i povratka turista, no iz UNWTO-a upozoravaju da je uz cijepljenje za povratak povjerenja i ljetnu sezonu ključno i poboljšati koordinaciju i komunikaciju, a testiranje učiniti lakšim i pristupačnijim.

Ipak, UNWTO i turistički stručnjaci povratak međunarodnog turizma na oko 50 posto razine iz 2019. ne predviđaju prije 2024., a za drugi i treći kvartal ove godine u svijetu predviđaju razinu od 30 do 40 posto iz 2019.

Na cijepljenje će se uskoro izgleda moći i bez prethodne narudžbe

Jučer  - Na cijepljenje će se moći i bez prethodne narudžbe! Takav poziv građanima bit će raspisan uskoro, a cilj je ubrzati te, zbog pada interesa, iznova potaknuti što više Hrvata na cijepljenje, piše RTL.

Hrvatska obala više nije označena crvenom na karti ECDC-a 

Jučer  - Hrvatska obala na novoj karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) više nije označena crvenom bojom koja predstavlja najveću opasnost od zaraze koronavirusom. 

ECDC boje na karti daje po broju slučajeva zaraze u proteklih 14 dana, na 100 tisuća stanovnika. Hrvatska obala sada je označena narančastom, dok je kontinentalni dio zemlje i dalje crven. ECDC na svom Twitteru uz kartu piše kako je svrha te karte pomoći Europskom vijeću u davanju preporuka za restriktivne mjere ograničavanja kretanja tijekom pandemije.  

Osim kontinentalne Hrvatske, crvenom je označena i većina Španjolske, Francuske, cijela Danska, Belgija i Nizozemska, baltičke zemlje, Slovenija, sjever Norveške i veliki dijelovi Grčke. 

Zelenom bojom, koja označava manje od 25 slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika, označeni su Island, skoro cijela Finska, Malta, dijelovi Rumunjske, Poljske i Italije. U kartu nisu uključene zemlje zapadnog Balkana, Velika Britanija, Švicarska i Švedska.

Prema podacima te europske agencije, Hrvatska u zadnjih 14 dana ima 139,84. Najbolje stoji otočna Malta koja po istoj stopi ima samo 9 slučajeva, a najgore je u Francuskoj s 314 i Litvi s 311 slučajeva. 

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali