Svi koji su se cijepili protiv covida, imaju negativan test ili su pak preboljeli covid u proteklih šest mjeseci, mogu od početka lipnja dobiti digitalne potvrde o cijepljenju, testiranju i preboljenju. No, neki su se građani požalili da su se cijepili, ali nisu upisani u registar eCijepih, te im nije jasno što sada trebaju napraviti da dođu do digitalne potvrde.

Javite se liječniku ili zdravstvenoj ustanovi gdje ste cijepljeni

Iz Ministarstva zdravstva stiglo je pojašnjenje.

"Ukoliko se pokaže da se netko od cijepljenih građana ne nalazi u registru, molimo ih da se s kartonom i potvrdom o obavljenom cijepljenju jave liječniku ili zdravstvenoj ustanovi gdje je obavljeno cijepljenje kako bi se obavio naknadni upis građana u popis cijepljenih osoba", ističu iz Ministarstva, a prenosi N1.
Potvrde u tiskanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jedno od cjepiva koje je registrirano na području Europske unije, mogu se dobiti putem portala e-Građani ili u jednoj od ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje diljem Hrvatske, osim na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu gdje se potvrde ne izdaju – Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova.

Podatke provjerite na Portalu zdravlja

A jesu li vaši podaci o cijepljenju ispravno evidentirani možete provjeriti na Portalu zdravlja.

Što se tiče potvrda o preboljenju, ona se izdaje osobi koja je preboljela covid-19 i to 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu. Takva potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu. Potvrda o preboljenju ne izdaje se na temelju brzog antigenskog testa.