'OVAKVU SITUACIJU VEĆ DUGO NISMO IMALI' / Capakova zamjenica upozorila na posljedice slabe procijepljenosti: 'Očekuje se porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva'

'Radi se o četvrtom valu. Njegova visina i uspon, ali i do kada će trajati, ovisi o tome koliko je građana cijepljeno', naglasila je Ivana Pavić Šimetin

20.10.2021.
15:23
N1/Screenshot

Danas je u izjavi za javnost epidemiološku situaciju u Hrvatskoj komentirala zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstvo Ivana Pavić Šimetin koja je naglasila da se u zemaljama koje imaju nižu procijepljenost očekuje porast hospitalizacija i porast smrtnih slučajeva.

"Ovakvu situaciju već dugo nismo imali. Radi se o broju koji je 27 posto veći nego prošli tjedan. Nakon tri tjedna blagi porast, jučer 70 posto porasta, a prekjučer 30 posto porasta. Veći porast zahtijeva da se svi vratimo osnovnim mjerama - distanca, pranje ruku, a posebno cijepljenje. Europska komisija već pravi razliku za cijepljene i necijepljene zemlje. U zemaljama koje imaju nižu procijepljenost, očekuje se porast hospitalizacija i porast smrtnih slučajeva", navela je. 

"Imamo i smrtne ishode i osobe na respiratoru. Osobe koje su preminule, a u dobi su ispod 55 godina, nisu bile cijepljene", dodala je i rekla da je uvođenje covid potvrda ubrzalo cijepljenje, ali da se ipak najprije treba fokusirati na dijalog s građanima.

Koliko će dugo trajati četvrti val?

"Radi se o četvrtom valu. Njegova visina i uspon, ali i do kada će trajati, ovisi o tome koliko je građana cijepljeno. S obzirom na to da ne možemo govoriti o nekom kolektivnom imunitetu, a dolazi hladnije vrijeme i počela je školska i akademska godina, imamo brojke kakve imamo", rekla je. 

Govorila je i o pacijentu inficiranom koronavirusom koji je pobjegao iz Klinike za infektivne bolesti. "U Hrvatskoj nema obaveznog liječenja osim kada je osoba opasna za sebe ili druge. Ova osoba je opasna kao i svaka pozitivna osoba. Nema instance po kojoj bi se moglo zadržavati na prisilnom liječenju. Ali tada se morao držati propisa u kućnoj izolaciji. Kriterij za hospitalizaciju je narušeno zdravstveno stanje, a ne pozitivan rezultat. Nema prisilnih hospitalizacija", rekla je Pavić Šimetin.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali