PLAN JE SPREMAN

CAPAK OTKRIO KADA OČEKUJU CJEPIVO I HOĆE LI BITI BESPLATNO: Komentirao je i antigenske testove

‘Spremni smo da nam cjepivo dođe u prosincu. Sklopili smo ugovor za skladištenje i distribuciju, ali nije vrlo vjerojatno da će doći u prosincu, vjerojatno je da će doći u prvom kvartalu iduće godine’

Govoreći o cjepivu protiv koronavirusa na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, rekao je da će cijepljenje biti neobavezno i dobrovoljno te da će za sve ugrožene i strateški važne skupine cjepivo biti besplatno.

“Plan smo napravili, određeni su cjepitelji, to će biti liječnici obiteljske medicine, pedijatri. Spremni smo da nam cjepivo dođe u prosincu. Sklopili smo ugovor za skladištenje i distribuciju, ali nije vrlo vjerojatno da će doći u prosincu, vjerojatno je da će doći u prvom kvartalu iduće godine. Spremni smo da cjepivo dođe i ranije. Registracija nije vjerojatna prije Božića, ako se dogodi, bit ćemo spremni”, rekao je Capak vezano za skladištenje cjepiva.

Odgovarajući na pitanje zašto u Hrvatskoj ne možemo prijeći brojku od 10 tisuća testiranja dnevno, Capak je rekao da ćemo vrlo brzo prijeći tu brojku, “vjerojatno do kraja tjedna”. Komentirajući stroj koji može brzo i puno uzoraka testirati Alemka Markotić je rekla da je u pogonu. “Problem je što proizvođač nije mogao osigurati dovoljnu količinu testova. Dnevno ih možemo imati oko 350, a ima kapacitet do 1400. Ako proizvođač može snabdjeti tržište većim brojem testova, oni su odredili kvote za svaku zemlju. Bez obzira na taj aparat postoje i drugi aparati koji rade.”

BOŽINOVIĆ POKUŠAO OBJASNITI SPORNU VLADINU ODLUKU: ‘Obilježavanje Dana sjećanja jedan je od najvažnijih blagdana u RH, epidemiološki okvir je objavljen…’

O brzim antigenskim testovima

Upitan pribrajaju li se rezultati brzih antigenskih testova u službene brojke, Capak je rekao da se ti testovi ne rade nigdje drugdje službeno osim na njihovim punktovima te da se pribrajaju. Capak je rekao da su ograničeni kapaciteti u HZJZ-u koji uzima uzorke na Velesajmu.

“Primamo uzorke iz drugih dijelova RH, da ne bismo prešli granicu kad ne možemo izdati rezultat na 24 sata smo ograničili broj uzoraka koji se uzima na Velesajmu. To će biti riješeno, dogovaramo s institucijama u Zagrebu da se princip testiranja na Velesajmu promijeni i da uključimo puno veće kapacitete za testiranje na Velesajmu. Što se tiče privatnih ustanova, siguran sam da ih ima puno koje rade serološke testove, a za antigenske ne znam. Jedna ustanova ih je nabavila, uzimali smo rezultate od njih pa to isključili. Ako netko radi uključit ćemo ih kad vidimo koje testove koriste i koji su njihovi rezultati validacije”, rekao je Capak.

STOŽER OBJAVIO KOLIKO SU CJEPIVA NARUČILI: ‘Trenutak je sve bliže, sad tražimo informacije o nuspojavama’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr