Češće obolijevaju

BROJ SAMOUBOJSTAVA SE POVEĆAVA: Od ’91. do 2014. ubila se 2734 branitelja

Od 1991. do 2014. godine samoubojstvo su počinila 2.734 hrvatska branitelja, rekao je Zoran Komar koji je kao dugogodišnji načelnik Službe za vojnu psihologiju u HV-u provodio istraživanja o samoubojstvima branitelja, a u srijedu je u Vukovaru sudjelovao na okruglom stolu na temu “Samoubojstvo hrvatskih branitelja i uzroci smrti hrvatskih branitelja”.

Umirovljeni pukovnik Zoran Komar upozorio je da se svake godine povećava broj samoubojstava branitelja, pa procjenjuje da ruku na sebe godišnje digne oko 150 branitelja.

“Tri su osnovna čimbenika zašto se branitelji odlučuju na samoubojstva. To su prije svega osjećaj usamljenosti i marginalizacije, osjećaj tereta obitelji i društvu, kao i sposobnost za počinjenje suicida jer imaju ratna iskustva smrti, fizičke boli, itd. Neophodno je preventivno djelovati i uključiti sve dijelove društva, jer branitelji polako ulaze u kritične godine, od 65 na dalje, kada stopa samoubojstava dodatno raste”, naglasio je Komar.

UGROŽENO ZDRAVLJE I RIZIČNO PONAŠANJE: Evo zašto branitelji umiru već s 50 u prosjeku

Samoubojstava općenito više na sjeveru zemlje

Iznio je i podatke po kojima je stopa samoubojstava na sjeveru i sjeverozapadu Hrvatske značajno veća nego na hrvatskom jugu i primorju, te da se branitelji dvostruko češće odlučuju na samoubojstvo nego nebraniteljska populacija.

Dodajmo tome da si je prema MUP-ovim statistikama u 2014. godini vlastiti život oduzelo 683 ljudi. Još ih je 834 pokušalo samoubojstvo. Među njima je više muškaraca nego žena, a kao i u braniteljskoj populaciji, samoubojstava je više u unutrašnjosti i na sjeveru zemlje, dakle u kontinentalnom dijelu, nego na moru, što stručnjaci povezuju s količinom svjetla.

JAVNOST IMA KRIVU PERCEPCIJU: Više od 70 posto branitelja ne uživa niti traži posebna prava

“Branitelji češće obolijevaju od nekih bolesti i ranije umiru”

Na okruglom stolu održanom u Vukovaru je ocijenjeno da je nužno širu javnost upoznati sa sve većim brojem samoubojstava branitelja i njihovim obolijevanjem od bolesti od kojih nebraniteljska populacija ne obolijeva tako često, te preventivno djelovati da se taj trend zaustavi.

Ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac istaknula je problem da branitelji češće obolijevaju od nekih bolesti i ranije umiru.

“Branitelji su u teškoćama jer, osim što obolijevaju od bolesti kao i svi ostali građani koji nisu prošli ratna stradanja, nose sa sobom ogroman teret ratnih iskustava zbog kojih, ako nemaju odgovarajuću psihosocijalnu i zdravstvenu skrb, češće i ranije obolijevaju od nekih bolesti i ranije umiru”, poručila je Bosanac.

Treba im omogućiti da rade

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje Vesna Herlfrih rekla je da osim preventivnih programa za koje, kako je kazala, nije potrebno puno novca već prvenstveno dobra volja i organizacija, hrvatske branitelje treba uključiti u sve društvene tijekove te im omogućiti da rade kako bi vratili samopoštovanje.

Okrugli stol održan je u organizaciji Javne ustanove “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”, Grada Zagreba i Opće županijske bolnice Vukovar te bolnice hrvatskih veterana.

ŠATORAŠI ŽESTOKO NAPALI VLADU I PREDSJEDNICU: ‘Odmah nakon izbora ste nas zaboravili!’

Povratak na Net.hr