Pismo o kojem je riječ je uputio vijećnik Laburista Jaroslav Pecnik, a u kojem je upozorio da HDSSB krši Deklaraciju koju je sam predložio i koje je prihvatilo osječko gradsko vijeće prije godinu dana.

"Bio sam ponukan Deklaracijom o poštivanju i zaštiti dostojanstva građana Osijeka koju je prije godinu dana izglasalo gradsku vijeće na inicijativu HDSSB-a, a ona je bila usmjerena protiv onoga što sam ja govorio o njima i puzajućem fašizmu. Tada su oni smislili tu deklaraciju i izglasali je uz pomoć HDZ-a. Pozvao sam se na tu deklaraciju i u svome pismu Vijeću i građanima Osijeka upozorio na ono što HDSSB i njegovi članovi rade", rekao je za Danas.hr Jaroslav Pecnik. Istaknuo je objavu fotografije na profilu Branimira Glavaša na Facebooku s tijelima obješenih, linčovanih ljudi, uz koju je napisano da je kažnjivo lažno svjedočiti - čime se impliciralo da će oni koji su lažno svjedočili protiv Glavaša završiti na isti način. Od te se fotografije Glavaš ogradio, rekavši da njegov profil na Fejsu vodi njegov sin, koji je "malo pretjerao".

Pecnik je nadalje naveo doček Glavaša, koji je nepravomoćno osuđen za ratni zločin. Na tom političkom skupu je Glavaš izgovorio prijetnje i zazivao na obračun - a tamo su bili i gradski vijećnici HDSSB-a, koji su odobravali riječi svoga vođe, kaže Pecnik.

"I treća stvar je doista neprimjerena diskvalifikacija gospodina Milorada Pupovca, koji je jedini imao hrabrosti reagirati na to da je Glavaš došao u Sabor i na njega se izlila jedna otrovna mržnja, a to su podržali izrijekom i članovi i vijećnici HDSSB-a, koje također obvezuje Deklaracija", zaključuje Pecnik.

"Bio je to moj pokušaj da se alarmira ono građansko što je još ostalo u Osijeku, jer držim da je dužnost svakog čovjeka da reagira, čak i ako je u manjini. Čak i ako i vaši koalicijski partneri šute. Zašto? Jer je Glavaš ovdje i on se može vratiti na vlast i bojimo se što će biti onda. On ima moć i način da se obračuna sa svima s kojima se ne slaže. Očekivao sam da će barem netko na moje otvoreno pismo reagirati, ali ne. To je situacija u Osijeku i to me ljudski smeta", zaključio je Pecnik u razgovoru za Danas.hr.