'NA KORAK SU OD REKORDA!' / O velikom uspjehu Hrvatske raspisao se i Bloomberg: Naš stručnjak im objasnio što je sve utjecalo na ovakav rezultat

Premda je ukupni prihod od turizma u ovoj godini dosegnuo 90 posto razine 2019., prijavljeni prihod od vrhunca ovog ljeta pokazuje povećanje od 10 posto

25.8.2021.
14:05
Marko Dimic/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska ove godine bilježi uspješnu turističku sezonu. Štoviše, mnogi govore kako ovakvu sezonu nisu mogli niti zamisliti, posebice s obzirom na pandemiju koronavirusa i krizu koja je uslijedila. No, čini se da je Nacionalna oznaka sigurnosti "Stay safe in Croatia" uvelike pridonijela uspješnosti sezone, zbog čega su brojni turisti Hrvatsku prepoznavali kao epidemiološki sigurnu turističku destinaciju.

Potvrđuju to i brojke. U odnosu na 2019. godinu, ove je godine ostvareno oko 70 posto realizacije u dolascima turista, i približno 86 posto u broju noćenja.

Manji broj turista, ali veći prihod

O uspješnosti hrvatskog turizma raspisao se i Bloomberg. Navode tako da bi Hrvatska, kao jedna od članica EU koja najviše ovisi o turizmu, ove godine mogla premašiti 10,5 milijardi eura, što je trenutni rekord postavljen 2019. godine.

Premda je ukupni prihod od turizma u ovoj godini dosegnuo 90 posto razine 2019. godine, koja se uzima kao mjerilo zbog toga što je te godine zabilježen rekordan uspjeh turističke sezone, prijavljeni prihod od vrhunca ovog ljeta pokazuje povećanje od 10 posto u odnosu na sezonu 2019., citirali su našu ministricu turizma Nikolinu Brnjac koja je navedeno izjavila za slovenski list Delo.

A činjenica je i da je ostvaren veći prihod, unatoč manjem broju turista nego u istom razdoblju rekordne 2019. godine.

"Kombinacija faktora utjecala je na povećanje", rekao je Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu. “Sivu ekonomiju potisnula je situacija s koronavirusom jer je više iznajmljivača prijavilo svoje goste za odmor. Također, cijene su veće, a sve više ljudi kupuje u velikim lancima", dodao je.

Navedeni portal napisao je i kako se Hrvatska, prema izvješću Ministarstva turizma za 2019. godinu, oslanja na prihod od turizma za oko 20 posto BDP-a.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali