HRVATSKA IMA RAZLOGA ZA SLAVLJE / Turistička sezona je iznenadila, a i postsezona budi optimizam: 'Dosta je teško naći noćenje čak i na jednu noć!'

Lipanj 2021. je bio 63 posto uspješniji od prošlogodišnjeg i ostvareno je 48 posto rezultata iz rekordne 2019.

23.8.2021.
9:51
VOYO logo

U Hrvatskoj je trenutačno više od 980 tisuća turista, od toga 865 tisuća stranih, što je čak 300 tisuća više nego u isto vrijeme lani. Kada su u pitanju noćenja Hrvatska je do sada na 73 posto rekordne 2019., a najave postsezone su optimistične.

Grčka i Turska koje su prošle sezone ostvarile lošije rezultate od Hrvatske, krenule su sa žestokim kampanjama. No, Hrvatska ih je u nečem pretekla. Prva smo europska zemlja koja je uvela izdavanje i graničnu kontrolu EU digitalne COVID potvrde, donosi RTL Dosje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UDARNI DANI /

Na Jadranu je preko milijun turista, a pristižu i dalje: Evo dokad bi sezona mogla produžiti

Image
UDARNI DANI /

Na Jadranu je preko milijun turista, a pristižu i dalje: Evo dokad bi sezona mogla produžiti

Početak dobre sezone već u lipnju

Počelo je cijepljenje turističkih djelatnika, ministarstvo turizma najavilo je subvencioniranje antigenskih testova za turiste, uvedena je oznaka Safe stay in Croatia.

Da bi sezona mogla biti dobra pokazao je već u lipnju najveći cruiser ikad privezan u Splitskoj luci koja je u usporedbi s prošlom godinom kada ih je bilo 11 ove godine privezala njih tri puta više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autoceste su u srpnju po prihodu srušili rekord pretpandemijske 2019. No, Zadarska je županija kasnije na karti ECDC-a obilježena narančasto. Od tada do danas četvrtkom se sa strepnjom iščekuje nova karta i nada najboljem.

Teško je pronaći noćenje čak i na jednu noć

Lipanj 2021. je bio 63 posto uspješniji od prošlogodišnjeg i ostvareno je 48 posto rezultata iz rekordne 2019. Srpanj je bio 51 posto uspješniji od prošlogodišnjeg i što je čak 80 posto ostvarenog rezultata iz 2019. Do današnjeg dana kolovoz 2021. uspješniji je od kolovoza 2020. te 40 posto što je 80 posto dolazaka iz 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dnevno imamo po 20-ak poziva trenutno dobivamo za dodatnim kapacitetom kojem na ovom području trenutno nema i dosta je teško naći noćenje čak i na jednu noć", rekla je Barbara Marković, dopredsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja početkom kolovoza.

Mnogi koji su odlučili ljetovati u Makarskoj spavali su u Imotskom jer slobodnih kreveta na cijeloj Rivijeri nije bilo. Neki nepošteni domaćini tu su situaciju i iskoristili pa su jeftinije rezervacije otkazivali kako bi primili goste koji će platiti više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći prihodi nego 2019.

Osim domaćih gostiju koji su na drugom mjestu, ovog ljeta najviše su kod nas odmarali Nijemci, Slovenci, Poljaci i Austrijanci. Najviše noćenja ostvareno je u Rovinju, Viru, Poreču, Medulinu, Umagu, Malom Lošinju, Splitu, Crikvenici, Novalji i Dubrovniku.

"Od prvoga siječnja do 31. srpnja 2021. imamo veće prihode fiskaliziranih računa nego što je to bilo u 2019. koja je, podsjećam, bila rekordna godina hrvatskog turizma", rekao je premijer Plenković 10. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo