BIVŠI RADNIK POBIJEDIO HRVATSKI TELEKOM NA SUDU: / Ima 31 godinu, a tvrde da im je - prestar

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunić

Bivši radnik Hrvatskog Telekoma (HT) D.T.

23.10.2017.
19:05
PIXSELL, Marko Lukunić
Play logo

D.T. je, naime, dobio otkaz u HT-u prije tri godine jer je odbio preći na drugo, slabije plaćeno radno mjesto, koje su mu nadređeni ponudili procijenivši da je za radno mjesto na kojemu je dotad radio prestar, iako je u to vrijeme bio u dobi od 31 godinu!

Direktorica procijenila da joj treba "svježa krv"

Presuda koju je dobio u postupku protiv HT-a, a kojom je utvrđena diskriminacija po osnovi dobi, bračnog i obiteljskog statusa, prva je takva pristigla na adrese Radničkog vijeća Hrvatskog telekoma (HT) i Hrvatskog sindikata telekomunikacija, piše Novi list dodajući kako se, osim pravomoćne drugostupanjske presude kojom je utvrđeno diskriminatorno ponašanje poslodavca, još vode sporovi i zbog nezakonite izmjene ugovora o radu i nezakonitog otkaza D.T.-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegove nevolje započee su kada je u drugoj polovici 2014. godine direktorica HT-ovog sektora prodaje u dućanima zaključila da na radnom mjestu višeg specijalista za razvoj kanala prodaje treba "svježa krv" odnosno "mlađe osobe i s manje privatnih obiteljskih obaveza".

No, tada 31-godišnji D.T., koji se ni s visokom stručnom spremom nije uklapao u direktoričine transfuzijske vizije poslovanja, odbio je potpisati novi ugovor o radu kojim mu je bilo ponuđeno radno mjesto predviđeno za srednju stručnu spremu, usto i slabije plaćeno za čak dva platna razreda. Potom je odlukom poslodavca smijenjen, a na njegovo radno mjesto došla je šest godina mlađa neudana osoba sa srednjoškolskim obrazovanjem.

Zamijenila ga šest godina mlađom i neudanom osobom

Sud je presudio da je HT time povrijedio pravo radnika na jednako postupanje na radnom mjestu višestrukom i produljenom diskriminacijom s osnove dobi, bračnog i obiteljskog statusa, obrazovanja, uvjerenja i izražavanja. U presudi se navodi i sprečavanje u napredovanju, pristupu profesionalnom usmjeravanju i usavršavanju sustavnim izazivanjem straha prijetnjom otkazom i navodima kako je tužitelj nepotreban, star i istrošen te da ima privatne probleme. Sud je ustvrdio i kako je poslodavac sustavno ignorirao radnikova upozorenja na interne nepravilnosti poslodavca što je rezultiralo povredom njegova dostojanstva te je narušilo, odnosno bitno ugrozilo njegovo zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HT je, dakako, pokušao osporiti prvostupanjsku presudu, no bez uspjeha. Štoviše, piše Novi list, Županijski sud je još malo nagazio poslodavca nakon što je proučio dostavljene Pravilnike o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u HT-u, a ti dokumenti demantirali su navode poslodavca prema kojima je micanje oštećenog radnika s jednog na drugo radno mjesto posljedica organizacijske promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Sud je, naime, utvrdio da su pravilnikom donesenim u svibnju 2015. godine "očigleno pokrivane radnje tuženika poduzete u mjesecu rujnu 2014. godine za koje u tada postojećoj sistematizaciji nije bilo utemeljenja".

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo