Play ponuda

BITKA ZA ŽIVOT U KLAIĆEVOJ: / Dvoje djece teško stradalo od strujnih udara na željezničkom kolodvoru

Image

Liječnici Klaićeve bolnice posljednjih dana ulažu velike napore kako bi preživjelo dvoje maloljetnika koji su stradali na željeznici nakon što ih je spržila struja.

29.7.2016.
7:49
Play ponuda

Jedno od njih je 15-godišnji dječak kojeg je u utorak na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru, dok se penjao na vagon stresla struja od 25 tisuća volti. Liječnici su dva dana operirali i sanirali opekline.

Tri dna prije njega u bolnicu je stigla i maloljetnica iz Sarajeva odakle su je liječnici poslali nakon što su shvatili da će najbolje šanse za preživljavanje imati u Zagrebu. Nju je struja udarila dok je tražeći prečicu na kolodvoru željela prijeći između vagona.

Strašne posljedice

Prema riječima pročelnice Zavoda za anesteziologiju reanimatologiju i intenzivno liječenje djece dr. Diane Butković, od strujnog udara stradavaju svi organi, a uz opekline djeca nerijetko pri udaru struje padaju s visine pa lome i rebra, imaju frakture lubanje i potrese mozga.

Oporavak je traumatičan, pacijentima je neophodno jako puno tekućine, i puno hrane. Broj operacija i presađivanja kože ovisi o pokrivenosti opeklinama, a bol isprva ne osjećaju zbog spaljenih živaca dok im kasnije protiv nje liječnici daju lijekove. Moguće su i infekcije.

'Željeznički kolodvori nisu igrališta, ne glumite akcijske heroje'

Ipak, smrtnost pacijenata nasreću je opala zbog napretka medicine i tehnika liječenja. Ipak, s posljedicama će se morati boriti doživotno jer ih većina ostanu invalidi.

Liječnici iz Klaićeve upozoravaju i djecu i roditelje da željeznički kolodvori nisu igrališta te mole posebno tinejdžere da ne glume akcijske heroje iz filmova koji trče po vagonima jer ih struja može spržiti i nekoliko metara dalje od električnih vodova.

Kobna igra: 14-godišnjeg dječaka udarila struja iz obližnje trafostanice

shimmer fallback

Kobna igra: 14-godišnjeg dječaka udarila struja iz obližnje trafostanice

shimmer fallback

Kobna igra: 14-godišnjeg dječaka udarila struja iz obližnje trafostanice

Play ponuda
Play ponuda