Play ponuda

Biskupi izdaju 10 izbornih 'zapovijedi' vjernicima

shimmer fallback
17.10.2011.
17:29
Play ponuda

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 43. u nizu, održat će se u Varaždinu od 18. do 20. listopada u domaćinstvu Varaždinske biskupije i njezina biskupa Josipa Mrzljaka.

Biskupi će razgovarati o predstojećim izborima i vjernicima izdati preporuke, u kojima će naglasak staviti na vjerničku savjest, što znači da će im preporučiti da ne glasuju za one stranke i nositelje lista koji su protiv (tradicionalnih) kršćanskih vrijednosti, od obitelji i braka, preko pobačaja i eutanazije, tj. prava na život, ali i očuvanja vitalnih nacionalnih interesa.

Slijedite savjest, ali nemojte biti isuviše lijevo

Dakle, upute koje će dobiti pred ove izbore bit će nalik svim prijašnjima: poziv vjernicima da glasuju po svojoj savjesti, što u naravi nikako ne bi trebalo biti isuviše lijevo.

Tako kršćani općenito prema svojoj savjesti ne bi svoje političko povjerenje trebali dati onim ljudima čiji se stavovi i djela kose s kršćanskim uvjerenjima, a koja su uglavnom sadržana u Dekalogu, tj. Deset Božjih zapovijedi, koji je okosnica kršćanskog morala i pogleda na svijet, piše Večernji list.

Deset važnih točaka za HBK

Konkretno, pažnju trebaju obratiti na ova pitanja: 1. Pobačaj: političari koji zagovaraju pravo na pobačaj nikako ne mogu računati na glas vjernika.

2. Eutanazija: vjernici drže da je samo Bog gospodar ljudskog života i čovjek ga nema pravo oduzeti.

3. Umjetna oplodnja: Crkva je ne odobrava, ali nikada ne ulazi u konfrontaciju, jer korist od nje ipak imaju očevi i majke koje zasnivaju svoje obitelji. No, nikako nije poželjna.

4. Homoseksualni brakovi: jedna od najbolnijih točaka Crkve današnjice jer se ugrožava tradicionalna institucija braka između muškarca i žene, tj. obitelji kao okosnice društva.

5. Istraživanje matičnih stanica embrija: Crkva uči da je embrij živo biće pa je njegovo uništenje u svrhu istraživanja ravno ubojstvu.

6. Ne ukradi: na očite krađe u Hrvatskoj vjernici bi po svojoj savjesti prvi trebali reći "ne" političkim i gospodarskim elitama.

7. Ne ubij: kršćanin nikada ne bi smio svoj glas dati osobi koja je nekome oduzela život.

8. Ne laži: tu bi na velikoj kušnji trebali biti svi političari koji pred izbore daju lažna i neostvariva obećanja samo kako bi dobili glasove.

9. Dan Gospodnji: vjernici bi trebali dati glas onoj političkoj stranci koja štuje neradnu nedjelju, koja je postala posve obezvrijeđena u liberalnokapitalističkom svijetu.

10. Hrabrost: kršćani bi trebali prepoznati tu karakteristiku kod onih političara koji bi bili kadri izvući Hrvatsku iz teške krize u koju su je dovele dosadašnje političke elite.

Vezani članci:

arti-201106280397006 arti-201103270174006 arti-201108010438006 arti-201103030070006 arti-201103240043006

Play ponuda
Play ponuda