VJERUJE DA ĆE SVE DOBRO PROĆI

BEROŠ POZVAO NA ODGOVORNOST SVE KOJI ŽELE DOĆI U VUKOVAR: ‘Ako to bude tako, mjesta za zabrinutost nema’

‘Bitno je da se svi ti događaji održavaju pod točno unaprijed pripremljenom epidemiološkom planu i programu. Ako to bude tako, mjesta za zabrinutost nema’

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas na konferenciji za medijea nakon sjednice Vlade da će danas s lokalnim zagrebačkim stožerom održati sastanak te da se razgovara o svim mjerama. “Mjere koje sada postoje, ako bi ih se pridržavale, bile bi apsolutno dostatne za zaustavljanje širenja ove infekcije. Ponovno naglašavamo osobnu odgovornost svakoga od nas”, rekao je.

Govoreći o Koloni sjećanja u Vukovaru, rekao je da će sve dobro proći ako se bude pridržavalo epidemioloških mjera. “Ne samo Kolona sjećanja u Vukovaru nego svaki događaj koji okuplja veći broj građanstva je događaj koji može uzrokovati pojačano širenje koronavirus infekcije i stoga je bitno da svi ti događaji održavaju pod točno unaprijed pripremljenom epidemiološkom planu i programu. Ako to bude tako, mjesta za zabrinutost nema. Potrebna je odgovornost svih nas i onih koji žele doći u Vukovar”, rekao je Beroš.

MEDVED, FRKA-PETEŠIĆ I CAPAK NEGATIVNI SU NA KORONAVIRUS: Testirali su se nakon što se doznalo da je Penava pozitivan

MINISTAR BANOŽIĆ KOMENTIRAO STOŽEROVU ODLUKU O KOLONI SJEĆANJA: ‘Nadam se da to neće postati mjesto zaraze’

Dug veledrogerijama

Što se tiče duga prema veledrogerijama, Beroš je izjavio da su određena dodatna sredstva uplaćena državnim i županijskim bolnicama za podmirenje dijela dospjelog duga veledrogerijama. “Uplaćeno je 1,345 milijardu kuna što je dostatno za dio duga. Na mjesečnoj razini taj dug i dalje raste. U ministarstvu zdravstva su poduzeti neki koraci da bi učinili da financijski sustav bude održiv. Ovakvo stanje nije održivo. Koronavirus kriza je doprinijela intenziviranju određenih izazova i problema, ali na nama je da ih rješavamo”, rekao je Beroš.

Dodao je da se takvi problemi već godinama gomilaju. “Projekcije su da, iako je sada podmiren dio dugova, već za nekoliko mjeseci smo u sličnom problemu. Čekaju nas korjenite reforme koje neće djelovati na kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite, ali moraju uzrokovati da financijski zdravstveni sustav bude održiv”, rekao je Beroš i poručio kako je sljedeći korak boriti se sa svim izazovima.

Komentirao je također i situaciju u KB Dubrava rekavši da situacija ide znatno na bolje. “Jutros sam izviješten da, kao što je u ministarstvu zdravstva formiran centar za onkološke bolesnike, tako je u KB Dubrava formiran infocentar za bolesnike koji su covid-19 pozitivni, koji će pružati informacije za bolesnike koji se liječe”, rekao je Beroš.

ZAGREB DANAS IMA MANJE ZARAŽENIH NEGO JUČER? Punktovi s brzim testovima će odmah na licu mjesta otkriti je li netko pozitivan

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr