BEROŠ O ZAMJENI IDENTITETA PACIJENTICA U SPLITU: / 'Bolan propust za koji se mora utvrditi odgovornost. Danas kreće nadzor'

"Najvjerojatnije je došlo do zamjene dokumentacije nakon hitnog prijma. Ta pogreška nije uzrokovala propust u liječenju i letalni ishod jedne bolesnice", kaže Beroš

12.5.2020.
14:29
Edvard Šušak/Pixsell

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj presici Nacionalnog stožera komentirao je slučaj zamjene identiteta pacijentica zbog kojega je jučer ostavku dao ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

"U KBC-u Split se dogodio propust, zamijenjeni su identiteti dvije pacijentice. Ravnatelj me je jučer obavijestio o istom. Posjetio je ožalošćenu obitelj, izrazio je sućut. Razgovarao sam s obiteljima pacijentica. Dopustite mi da kažem dijelove onoga što sam rekao i njima. To što se dogodilo je veliki i bolan propust, izražavam žaljenje i sućut. Za ovakav propust se mora utvrditi odgovornost. Zdravstvena inspekcija danas će početi nadzor, treba vidjeti je li u pitanju nepoštivanje procedura i protokola ili nešto drugo", rekao je Beroš i dodao:

"Ne bih volio zanemariti one koji nam pomažu, čestitam međunarodni dan sestrinstva, oni su danonoćno tu. Vi drage sestre i tehničar zavrijedili ste poštovanje svih nas, svjedočili smo vašim naporima i trudu. Želim vam puno sreće u nastavku obavljanja profesije."

Ministar je naglasio i da je splitska bolnica u specifičnoj situaciji:

"To su detalji o kojima je možda preuranjeno govoriti. Reći ću samo da je KBC Split u specifičnoj situaciji, primali su i nekoliko desetaka bolesnika u danu od kojih su neki dementni. Najvjerojatnije je došlo do zamjene dokumentacije nakon hitnog prijma. Ta pogreška nije uzrokovala propust u liječenju i letalni ishod jedne bolesnice. Vrlo velika pogreška za koju nema opravdanja", dodao je Beroš.

Zamjena se dogodila u travnju

​Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u travnju, kada su djelatnici KBC-a prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenil​i​ identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dvaju privatnih domova za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i u ponedjeljak ​je ​vraćena u dom, no kada su je tamo doveli utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom travnja preminula te je pokopana u Grudama, a ​u ponedjeljak​ se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.​

Meštrović ​je nakon toga ​o​ svemu obavijestio ministra ​Beroša, ​pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC- a Split.​ Z​dravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva ​započinje ​​unutarnji nadzor u bolnici.

​To nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u jer su djelatnici bolnice početkom svibnja ​zamijenili dvije žene istog prezimena ​tako što ​su prvu koja nije bolovala od koronavirusa smjestili u COVID bolnicu na Križinama, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe. Zahvaljujući sreći ipak nije došlo do širenja zaraze.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali