NEKI DRUGI CILJEVI? / Beroš o današnjem prosvjedu: 'Legitimno, ali ono što nema opravdanja ni razumijevanja je ciljana manipulacija'

Nitko u našoj zemlji nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje. Ali, kao ministar zdravstva dužan sam poduzimati sve mjere zaštite u sprječavanju ulaska i širenja zaraze u zdravstvenom, posebno bolničkom sustavu, navodi Beroš

23.9.2021.
8:54
Marko Prpic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sindikat medicinskih sestara i tehničara (SMSTZ) danas u 11 sati održat će prosvjed ispred Vrhovnog suda kojim žele ukazati na probleme struke, a koji su, tvrde, proizašli iz nerazumijevanja Ministarstva zdravstva i Vlade te sindikata. Problemi koje će iznijeti na prosvjedu su "neadekvatno plaćen prekovremeni rad i rad na blagdane, sistematizacija radnih mjesta, ucjene i prijetnje zbog necijepljenja, beneficirani radni staž, rad izvan kompetencija te priznavanje visokoškolskog obrazovanja".

'Ono za što nema opravdanja ni razumijevanja jest ciljana manipulacija'

Ministar zdravstva Vili Beroš oglasio se priopćenjem uoči prosvjeda.

"Za danas najavljeni protest Sindikata medicinskih sestara i tehničara zajedno, koji okuplja dio tih zdravstvenih djelatnika, legitiman je i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanje zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja i ja ga s te strane podržavam", navodi ministar zdravstva. "Ono za što nema opravdanja ni razumijevanja jest ciljana manipulacija činjenicama vezanima uz najavljeno provođenje zaštitnih mjera u zdravstvenim ustanovama, posebno onima u kojima se liječe bolesnici koji su i najranjiviji od zaraze koronavirusom i njenih pogubnih posljedica. Nitko u našoj zemlji nije i neće biti prisiljavan na cijepljenje. Ali, kao ministar zdravstva dužan sam poduzimati sve mjere zaštite u sprječavanju ulaska i širenja zaraze u zdravstvenom, posebno bolničkom sustavu. I zato me neugodno iznenađuje da, uz liječnike, važan dio zdravstvenog sustava poput sestara i tehničara, koji su u svakodnevnom izravnom kontaktu s najtežim bolesnicima, ne prepoznaje potrebu da aktivno pridonose učinkovitoj zaštiti svojeg i tuđeg zdravlja. Naše uloge u liječenju ljudi nisu samo profesionalne, one su iznad svega humanizam i suosjećanje s najpotrebitijima, posebno u okolnostima koje nam nameće ovakva svjetska pandemija", dodao je ministar.

Što s prekovremenim i radom na blagdane?

Beroš se osvrnuo i na pitanje plaćanja prekovremenog i rada na blagdane, koje taj sindikat navodi kao jedan od razloga za današnji prosvjed. Naveo je kako je rad na blagdan plaćen sukladno Kolektivnom ugovoru kao i visina iznosa za prekovremeni rad koja je povećana od ožujka 2020. godine Dodatkom III Kolektivnom ugovoru, a Vlada je 16. rujna ove godine donijela Odluku o isplati razlike iznosa za prekovremeni rad za ranije razdoblje. Time je doneseno rješenje da se taj dugogodišnji problem riješi do kraja iduće godine.

Sistematizaciju radnih mjesta utvrđuje svaka zdravstvena ustanova svojim općim aktima. Nazivi radnih mjesta i visina koeficijenta uređeni su Uredbom Vlade. U tijeku su izmjene kojima se vrednuje visokoškolsko obrazovanje medicinskih sestara, te utvrđuju koeficijenti za magistre sestrinstva za položajna mjesta poput glavne sestre klinika, kliničkih zavoda i zavoda u kliničkim ustanovama, te službi u županijskim bolnicama, kao i za neka druga radna mjesta. Utvrđuje se i koeficijent vozača saniteta kao posebno radno mjesto u zdravstvenim ustanovama.

'Više nego jasan znak da ovakav protest ima neke druge ciljeve'

"Na sva ta pitanja, kao i pitanje beneficiranog staža, koja otvara Sindikat medicinskih sestara i tehničara Zajedno, Ministarstvo zdravstva nudi odgovore i rješenja u skladu sa zakonima i objektivnim financijskim mogućnostima sustava, ali poziva i na stalni dijalog u pronalaženju prihvatljivih rješenja. Ali, kada se pitanja i teme, umjesto Ministarstvu zdravstva, upućuju na druge adrese u društvu, onda je to više nego jasan znak da ovakav protest ima neke druge ciljeve", poručio je.

"Pitanja zdravlja i liječenja svima su nam zajednička, jednako pogađaju svakog građanina ove zemlje i tako im moramo pristupati i rješavati ih. Na zdravstvenim djelatnicima je u tom smislu najveća zadaća i odgovornost. I zato nam je, posebno u vremenu u kojem živimo, potrebno više međusobnog razumijevanja i potpore jednih drugima", ističe Beroš.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali