Banka dužniku: Umjesto 3.800, platite 500 kuna i gotovo

Šibenska udruga za zaštitu potrošača Plavi val primila je upite dvoje građana koji su primili ponudu banke za rješavanje duga, a ponuda im je bila toliko nevjerojatna da su prema njoj bili sumnjičavi, pa su zatražili mišljenje upućenih.

Naime, nekim dužnicima proteklih dana su stigli dopisi odvjetničkog ureda koji zastupa Privrednu banku, a u kojima im se nudi izvansudska nagodba. Dužnicima se predlaže da banci plate manji dio duga, a ostalo će im otpisati. Konkretno, banka se odriče svih kamata i dvije trećine glavnice, i to uz nesvakidašnje obrazloženje: “Uvažavajući tešku gospodarsku krizu u državi i veliku nezaposlenost, PBZ odlučila Vam je kao svom klijentu-dužniku izaći u susret i pružiti mogućnost podmirenja duga pod iznimno povoljnim uvjetima.”

Dopis su primile dvije osobe koje su u parničnim postupcima s bankom zbog duga po tekućem računu u PBZ-u, i koje su uložile prigovor na ovršni prijedlog.

“Prvu je osobu banka teretila za 3.800 kuna i nudi joj da uplati 500 kuna jednokratno, nakon čega prestaje biti dužnik banke. Ona, međutim, niječe cijeli dug i ne želi ništa platiti. Dug druge osobe je s kamatama narastao na 10-ak tisuća kuna, dužnik priznaje da dug postoji. Čovjek je bio oduševljen, ali nije mogao vjerovati da bi se banka odrekla tih prihoda. Poslao im je mail s upitom, na što su potvrdili da je odvjetnička ponuda točna. Traže da plati 1.200 kuna, uz jednake uvjete”, ispričala je za Večernji list voditeljica Plavog vala Erika Popović.

U PBZ-u nisu mogli detaljno komentirati postupke, ali su objasnili: “Može se pretpostaviti da se dopis odnosi na pojedinačne slučajeve, odnosno postupke naplate koji se vode pred nadležnim sudovima u kojima su, ovisno o tijeku i fazi pojedinog postupka i s obzirom na okolnosti i specifičnosti svakog pojedinog slučaja, poduzete i dodatne aktivnosti putem punomoćnika banke kojima se klijentima olakšava podmirenje dospjelih obveza prema banci.”

Povratak na Net.hr