I TOGA IMA

APSURDNI RAČUN ZA STRUJU: U strahu od zateznih kamata Zagrepčanin ‘platio’ 0 kuna

Dokle sežu administrativni apsurdi uvjerio se jedan Zagrepčanin kada mu je stigao račun za električnu energiju u iznosu od – nula kuna!

Kada je otvorio kovertu s pristiglim računom, nemalo se iznenadio vidjevši da mu je tvrtka GEN-i, čiji je korisnik, isporučila račun na 0 kuna, pišu 24 sata.

Otišao na kiosk i ‘platio’ račun

“Dobro sam se nasmijao kad sam vidio uplatnicu. Otišao sam na kiosk te sam pokušao ‘platiti’ kako bih izbjegao eventualne zatezne kamate. Djelatnica na kiosku je skenirala kod te sam onda dobio i račun na kojem piše da sam ‘uplatio’ 0 kuna tvrtki kojoj inače plaćam struju”, ispričao je Zagrepčanin.

Usput se zapitao kako je energetskoj tvrtki uopće isplativo slati uplatnice na 0 kuna ako ako poštarina košta oko 3 kune.

POSKUPLJUJE ELEKTRIČNA ENERGIJA: Računi će biti veći za 50-ak kuna, a neke će ‘strujni udar’ jače pogoditi

Logično objašnjenje nelogičnosti

Stvar je u tome da se mjesečni računi kreiraju na temelju procijenjene potrošnje koju je prethodno odredio i opskrbljivaču dostavio HEP Operator distribucijskog sustava. A nakon redovnog ili izvanrednog očitanja stanja brojila, izrađuje se obračunski račun koji služi kako bi se obračunala razlika između prethodno zaračunatih mjesečnih procijenjenih iznosa sa stvarno potrošenom električnom energijom, pišu 24 sata.

Na taj način, objasnili su iz tvrtke GEN-i, Zagrepčaninu je i utvrđena mjesečna obveza u iznosu od 0,00 kuna.

“Obračunski račun se izdaje pod pretpostavkom da su svi računi kreirani na temelju procijenjene potrošnje plaćeni. Ukoliko procijenjeni računi nisu podmireni kupac je iste dužan podmiriti”, poručili su.

POLITIKA ĆE PRESUDITI? Struja će od listopada ipak poskupjeti, ali manje nego što se najavljuje

 

Povratak na Net.hr