TKO JE TO?

PLENKOVIĆ O MISTERIOZNOM 15. ZASTUPNIKU MOSTA: ‘Čiji je to potpis? Pitajte Božu Petrova…’

Mnogi se pitaju tko je 15. član Mosta čiji je potpis Božo Petrov već obećao Andreju Plenkoviću za sastavljanje Vlade? Nagađa se kako je riječ o Goranu Aleksiću iz Udruge Franak.

Tijekom predstavljanja dogovora i važnih pitanja za rad buduće zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta, Božo Betrov je istaknuo kako Andrej Plenković može računati na 15 potpisa iz redova Mosta. Na parlamentarnim izborima održanima 11. rujna, Most je osvojio 13 mandata. U međuvremenu se kao nezavisni priključio Hrvoje Runtić izabran na listi Živog zida, čime je Most pojačao broj svojih uzdanika na 14.

PLENKOVIĆ: ‘HDZ i Most postigli su dogovor o ustroju i sastavu nove hrvatske Vlade! Na Pantovčak dolazim sa 90 potpisa’

Danas je, tijekom zajedničkog predstavljanja postignutih dogovora Mosta i HDZ-a, Petrov Plenkoviću obećao potporu 15 članova čime je zbunio sve prisutne novinare koji su počeli ispitivati tko je taj 15. član Mosta?

Plenković o nezadovoljnicima

Nedugo nakon presice na kojoj je objavljeno da je postignut dogovor HDZ-a i Mosta, tajanstveni 15. potpis komentirao je i šef HDZ-a Plenković. “To morate pitati kolegu Petrova. U ponedjeljak ćemo dobiti njihove potpise”, rekao je Plenković ulazeći u središnjicu svoje stranke, javlja N1.

Plenković je, inače, komentirao i potencijalna kadrovska rješenja u budućoj Vladi, ali da su i neki nezadovoljni time što je Mostu dao mjesto predsjednika Sabora prve dvije godine.

“Tko je nezadovoljan? Ima li ime i prezime? Ako nema, onda ništa. Očekujem potporu, angažman na daljnjem formiranju sastava Vlade i činjenica je da smo napravili ono što smo se dogovorili 12. rujna na Nacionalnom vijeću. Učinili smo sve ono što sam predložio na prošloj sjednici”, rekao je Plenković.

U vrijeme sastavljanja prošle Vlade HDZ-a i Mosta postojalo je pravo veta na ministarske kandidate. Bit će ga i ovaj put, no malo drukčije.

“Imat će ga premijer”, kratko je poručio Plenković dodavši da će on biti taj koji će odlučivati tko će sjesti u ministarske fotelje. Kaže da je to zato jer će biti odgovoran za svakoga od njih.

“Kanim stati iza svakog budućeg ministra i u krajnjoj liniji oni će biti moj odabir.”

Nije htio komentirati jesu li dosadašnji ministri zaslužili ostati na pozicijama, samo je rekao da očekuje prijedloge i da će onda razgovarati.

Svaki put kad se govori o ministarskim mjestima prvo ime koje se pojavi je ono kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te hoće li on ostati u Vladi.

“Vidjet ćemo sve. Razgovarat ćemo o ministrima drugi tjedan. Imamo mnogo dobrih kandidata. Tom temom se svjesno i namjerno još nisam bavio”, kazao je Plenković.

Goran Aleksić novi član Mosta?

Zbog nenadanog sastanka Bože Petrova s Udrugom Franak i tadašnjih spekulacija da bi se Goran Aleksić mogao pridružiti redovima Mosta, svi su zaključili kako je upravo on taj 15. čovjek Mosta. Goran Aleksić takve je navode demantirao.

“Nije točno da sam se pridružio klubu Mosta, to se spekulira već 10 dana. Nisam se nikome pridružio. Ja nisam nikome dao potpis, ne znam o čemu on govori, to morate Petrova pitati. Rekao sam već i prije da je moguće da ću dati podršku Vladi na konstituirajućoj sjednici Sabora, ali formalno svojim glasom, ali potpis ne dam nikome. Ja ne idem u vlast, ali nije isključeno da ću dati podršku”, izjavio je Aleksić za Telegram.

Dodao je kako o davanju podrške vlasti još nije odlučeno, jer odluke ne donosi on sam.

“Osnovali smo stranku koja se zove Snaga, sve moje odluke moraju najprije biti usuglašene unutar jedne ekipe u Udruzi Franak”, objasnio je. Dodao je kako njega osobno nitko nije kontaktirao, te da on nije komunicirao s Mostom.

Petrov potvrdio: ‘Još uvijek razgovaramo’

Čelnik Mosta nakon predstavljanja postignutih dogovora o Vladi, kazao je kako Most još uvijek pregovara s nekim zastupnicima o prelasku u klub zastupnika Mosta.

‘Kada smo rekli 15, podrazumijevali smo članove klubova zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru. Mi u ovom trenutku razgovaramo s nekoliko zastupnika i mogu vam reći da će klub zastupnika Mosta u Saboru imati najmanje 15 zastupika. Nama je važno da imamo minimalan broj članova koliko je potrebno da se mogu davati prijedlozi zakona u saborsku proceduru’, kazao je Božo Petrov za N1.

Sve je počelo potkraj rujna

Ne tako davno, potkraj rujna, nakon nenajavljenog sastanka Bože Petrova s predstavnicima Udruge Franak krenula su nagađanja o tome da bi Goran Aleksić iz te udruge mogao postati članom kluba zastupnika Mosta. Petrov je po okončanju sastanka demantirao takve navode te kazao kako je s predstavnicima Udruge Franak razgovarao o konverziji kredita te arbitraži u Washingtonu.

“O tome nismo razgovarali. Htjeli smo ih saslušati jer se oni bore za sve građane koji imaju problema s konverzijom’, kazao je tada Petrov.

NENAJAVLJENI SASTANAK U VLADI, PETROV DVA SATA RAZGOVARAO S ALEKSIĆEM: Hoće li i šef Udruge Franak u Most?

 

Povratak na Net.hr