Američki stručnjaci dali savjet Milanoviću kako pobijediti na izborima

Američki izborni stručnjaci iz tvrtke PSB ( Penn, Schoen, Berland), koje su za iduće parlamentarne izbore angažirali Zoran Milanović i SDP, proveli su prvo tajno istraživanje koje je pokazalo dva glavna trenda.

Prvo, HDZ je u prednosti od nekoliko postotaka ispred SDP-a, i drugo – na pitanje tko je kompetentniji u ulozi premijera, Zoran Milanović dobiva čak 12 posto više glasova nego šef HDZ-a Tomislav Karamarko, doznao je Jutarnji list od izvora u vrhu SDP-a.

Iako je riječ tek o prvom sondiranju javnog mnijenja, potonji rezultat prema kojem većina ispitanika doživljava Milanovića boljim premijerom od Karamarka vjerojatno će snažno odrediti smjer SDP-ove predizborne kampanje.

Ukratko, SDP-ovi izborni stratezi će kampanju pokušati personalizirati kroz dvoboj dvojice premijerskih kandidata i tako za Kukuriku koaliciju pridobiti neodlučne birače i one koji se kolebaju.

Dvoboji Milanović – Karamarko

Pritom nije ideja neprestano se sukobljavati s Karamarkom, nego čak i potpuno suprotno od toga – pustiti čelnika HDZ-a da što češće javno istupa. Čini se kako su američki konzultanti procijenili da će daljnja radikalizacija kampanje na kraju ići u prilog Kukuriku koaliciji jer bi desničarska retorika HDZ-a mogla udaljiti birače centra. Ovdje treba reći i kako u vrhu SDP-a tvrde da stratezi koje su angažirali neće imati presudnu ulogu u kampanji, iako je njihova pomoć dobrodošla.

”Oni za sada nemaju prevelik utjecaj na politiku SDP-a, međutim njihovi savjeti su itekako korisni jer su u pitanju stručnjaci koji imaju veliko iskustvo u personalizirnim kampanjama”, pojasnio je sugovornik Jutarnjeg lista koji je uvjeren da će predizbornu kampanju obilježiti dvoboji Milanović – Karamarko, koji će presudno utjecati na rejtinge SDP-ove i HDZ-ove koalicije.

Zanimljivo je i da u SDP-u ne odustaju od planova za koaliranje s Mirelom Holy, premda je ona već nekoliko puta javno odbacila takvu mogućnost. ”I dalje želimo suradnju, a ona treba razmisliti što se ORaH-u može dogoditi u slučaju samostalnog nastupa. Na kraju će pasti na 4 ili 5 posto osvojenih glasova i nekoliko mandata umjesto da koaliramo i pobijedimo desnicu”, pojašnjavaju u vrhu SDP-a.
http://www.jutarnji.hr/sdp-bi-kampanju-trebao-graditi-na-dvoboju-milanovic-protiv-karamarka/1287396/

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr