Play ponuda

Ambasador u Turskoj: Laž je da sam ranije opozvan

shimmer fallback

Dušanu Spasojeviću stižu poruke podrške preko Twittera

6.6.2013.
11:54
Play ponuda

Ambasador Srbije u Ankari Dušan Spasojević demantuje Ministarstvo spoljnih poslova koje je saopštilo da je on znao da je povučen i da je tražio da ostane u Ankari.

Podsetimo, Spasojević je juče dobio naredbu iz Ministarstva spoljnih poslova da se povuče s položaja u naredna 24 sata.

Kako B92 nezvanično saznaje, kao obrazloženje za njegovu smenu navodi se da je ambasador davao izjave za B92 i RTS, bez odobrenja Ministarstva. On je tom prilikom opisivao situaciju u Turskoj i davao informacije o našim državljanima.

Na molbu da potvrdi ili demantuje tvrdnje o smeni, Spasojević je samo rekao da ne želi da komentariše dok ne bude zvanično obavešten, ali je dodao da, prema važećim propisima koje je doneo ministar Mrkić, ima pravo i obavezu kao ambasador da daje izjave kada je vanredna situacija i kada je u pitanju bezbednost građana Srbije.

U Ministarstvu, s druge strane, objašnjavaju da je ambasador smenjen još pre nekoliko meseci, ali da je na lični zahtev ostao duže zbog porodice.

Spasojević je potom na svom Twitter nalogu objavio da je "notorna neistina da je na lični zahtev u Ankari ostao duže zbog porodice".

On je takođe putem Twittera rekao i da se u svom izveštavanju ograničio samo na nedvosmislen savet srpskim državljanima u Turskoj da izbegavaju mesta javnih okupljanja, dok je u drugom tvitu rekao da nije u svom obraćanju izražavao svoj jasan stav po pitanju onoga šta se dešava, odnosno da ni u jednom momentu nije izveštavao o zbivanjima.

Spasojević, kome je očigledno zamereno što i tvituje, sudećima prema komentarima na toj društvenoj mreži je na istoj toj mreži sinoć obavestio javnost da su tri suzavca bačena u dvorište ambasade Srbije u Ankari i da je sve bili pod dimom.

Inače, Spasojeviću je, nakon vesti da mu je naloženo da se hitno povuče, putem Twittera stiglo mnogo poruka podrške, među kojima ima i onih sa domaće javne i političke scene. Vest je takođe putem Twittera obišla svet.

Sa druge strane, izvor Blica iz Ministarstva spoljnih poslova je rekao da je pomoćnik ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića pitao ambasadora Srbije u Ankari zašto je dao izjave za dve televizije.

- Ovaj mu je odgovorio da je reč o vanrednoj situaciji i razgovor je na tome završen. Dan kasnije u konzulat je poslata odluka u kojoj se Spasojeviću nalaže da odmah spakuje stvari i vrati se u Srbiju - kaže taj izvor Blica.

Mrkić je za Blic rekao da je ambasador Spasojević opozvan pre dva meseca, ali da mu se ljudski izašlo u susret da ostane do 1. jula u ambasadi u Ankari jer mu jedno od dvoje dece tada završava školu.

Mrkić, međutim, nije hteo da potvrdi da li je ambasadoru poslata nova poruka.

- Spasojević je kritikovan jer je neovlašćeno komentarisao i opisivao situaciju u Turskoj, a nadležan je da govori samo o našim građanima. Zbog toga je mogao da me pozove ministar Ahmet Davatoglu i opravdano uloži protest - kazao je Mrkić.

Play ponuda
Play ponuda