Play ponuda

Alku će ubuduće trčati i Splićani

shimmer fallback

Tradiciju da jedinstvenu vitešku igru mogu trčati samo Sinjani i Cetinjani dokinut će ukidanje sinjskog rodilišta.

12.5.2010.
16:30
Play ponuda

Nakon više od 30 godina rada makarsko rodilište u kojemu je lani obavljeno 130 poroda, rješenjem Ministarstva zdravstva o zabrani obavljanja rodilišne djelatnosti zbog neispunjavanja uvjeta,u utorak je zatvoreno.

Voditelj makarske ispostave Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Damir Mendeš nije želio izvršiti nalog ravnatelja županijskog Doma zdravlja Dragomira Petrica da zatvori rodilište, te je svoj mandat stavio na raspolaganje.

"U konkretnom slučaju vezanom za odluku Ministarstva zdravstva o zatvaranju rodilišta, uloga voditelja makarske ispostave svela se na pukog izvršitelja, što ne želim biti jer na odluku ne mogu utjecati, pa ću na sastanku u Splitu ravnatelju Petricu podnijeti ostavku", rekao je novinarima Mendeš.

Makarski ginekolog Ivo Visković kaže da su u prošloj godini 34 rodilje rodile za sat vremena, a do Splita za to vrijeme ne bi bile stigle ni u vozilu Hitne pomoći.

"Presudom" Ministarstva zdravstva iznenađen je i makarski gradonačelnik Marko Ožić Bebek , ali i gradonačelnici drugih dalmatinskih gradova koje čeka ista sudbina. Bez plača novorođenčadi ubuduće će biti još Sinj, Imotski i Supetar.

Protiv zatvaranje rodilišta pobunili su se i Sinjani. U pismu kojega potpisuju Milan Smoljo, predsjednik Gradskog vijeća, gradonačelnik Ivica Glavan i njegovi zamjenici Elena Perković-Paloš i Zoran Vujanović izražava se nevjerica, zabrinutost i nezadovoljstvo.

Gradsko vijeće Sinja na sjednici 30. siječnja ove godine u proračunu osiguralo je 200 tisuća kuna za sufinanciranje rada rodilišta u kojem se prošle godine rodilo 215 beba. U sufinanciranju su pristali sudjelovati i ostali gradovi i općine u dolini Cetine, navode sinjski čelnici.

Sinjski čelnici pozvali su ravnatelja županijskog Doma zdravlja da protiv rješenja o zatvaranju rodilišta u gradu alkara ustane tužbom Upravnom sudu RH te da se u najkraćem roku otklone nedostaci kako bi se u prostoru sinjskog rodilišta i ubuduće čuo plač novorođenčadi.

Ukidanje rodilišta znači da se Sinjani i Cetinjani neće rađati u kraju svojih predaka, nego u Splitu, pa će biti prekinuta tradicija po kojoj jedinstvenu vitešku igru mogu trčati samo Sinjani i Cetinjani.

Imoćani, čije rodilište egzistira više od 80 godina u kojem je prošle godine rođeno 168 bebe, posebno su potišteni zbog ovakve odluke.

"Silno sam razočarana, ne toliko odlukom inspekcijskih službi Ministarstva, nego odnosom naše lokalne politike u gradu i u osam općina. Pa mogli su, pobogu, dignuti svoj glas za opstanak rodilišta, jer mi imamo minimalne uvjete za njegov opstanak", izjavila je za Slobodnu Dalmaciju porodiljna sestra Jagoda Rudež, koja već 30 godina radi u Imotskom rodilištu.

Play ponuda
Play ponuda