Albanci traže ista prava kao Srbi sa Kosova

I oni bi zajednicu opština

9.3.2013.
17:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Skupština svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa usvojila je danas deklaraciju u kojoj se od Srbije traži da donese urgentne mere za poboljšanje položaja Albanaca na jugu Srbije, tako da imaju ista prava kao Srbi na severu Kosova.

Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu je nakon sednice u Preševu za agenciju Beta rekao da je usvojena rezolucija koja će biti upućena Vladi Srbije, međunarodnoj zajednici i Vladi Kosova, i da se između ostalog traži i da Albanci iz Preševa i Bujanovca kontrolišu robu na carini na prelazu Končulj-Bela Zemlja u opštini Bujanovac.

- Rezolucija se odnosi najviše na ostvarivanje političkih prava Albanaca u Preševskoj dolini. Konkretno se odnosi na reciprocitet koji tražimo u pravima koja imaju Srbi na severu Kosova, a to znači da kao što oni kontrolišu carinu na severu Kosova i mi tražimo da Albanci iz Preševa i Bujanovca kontrolišu carinu na prelazu Bela Zemlja sa srpske strane - kazao je Musliu.

Na carini se poznaju ostvarena prava

On je naveo i da se u deklaraciji od Vlade Srbije traži i da na prostoru opština Preševo i Bujanovac ne budu više prisutne snage specijalne policije, već samo multietničke policije.

- Tražimo i da u graničnoj policiji u opštini Preševo (prema Makedoniji) budu zastupljeni samo ljudi iz Preševa i Bujanovca, kako je to bilo pre, a ne policajci koji se dovode sa strane - rekao je Musliu.

Skupština svih albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, kojom je predsedavao predsednik bujanovačkog ogranka Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi izabrala je i 11 članova Predsedništva, poslovnik o radu i odluku o tome da se predsedavajući Skupštine menja na svakih šest meseci.

Skupština svih albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe prvi put je zasedala 2007. godine. Ovo je druga održana sednica ove godine.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali