AKO NISTE ZNALI, I HRVATSKU JE POHARAO TORNADO: / Kretao se brzinom od 260 km/h i čupao je sve pred sobom...

Na današnji dan, prije točno 127 godina, tornado se u Novskoj kretao brzinom od oko 260 kilometara na sat i preko šume su prešla dva vrtloga promjera između 800 i 1200 metara

31.5.2019.
18:14

Vijesti o tome da je nekim gradom prošao tornado uglavnom stižu iz SAD-a pa Hrvati rijetko kada i razmišljaju o tornadu kao o pojavi na domaćem području. No, vjerovali ili ne, Hrvatsku je prije 127 godina poharao tornado. I to u Novskoj baš na današnji dan, 31. svibnja tijekom 1892. godine.

Zbog toga je geofizičar, ali i istaknuti znanstveni te djelatnik na području meteorologije i seizmologije Andrija Mohorovičić, dobio poziv Kraljevske zemaljske vlade da se uputi u Novsku i prouči što se dogodilo, piše portal Vijesti.hr. Mohorovčić je napravio detaljan izvještaj s analizom, napisan i objavljen na hrvatskom, ali i na njemačkom jeziku.

Ogromni vrtlozi i velike posljedice

"Vjetar je počupao oko 150 tisuća stabala hrasta i bukve promjera debla 0,7 do 1,2 metara, izbacio vagone sa željezničkih tračnica, a stražnji vagon težak preko 13 tona odbacio je 30 metara, i to preko telegrafskih vodova. Pritom je u vlaku bilo pedesetak putnika, a troje ih je teže ozlijeđeno", napisao je Mohorovičić.

Zaključio je da je strujanje u tornadu bilo ciklonalno te se kretao brzinom od oko 260 kilometara na sat i preko šume su prešla dva vrtloga promjera između 800 i 1200 metara kod jednog i 2300 metara u promjeru kod drugog. Danas, kada bi se klasificirao "davni" tornado u Hrvatskoj, bio bi to T6, odnosno umjereno razoran tornado.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali